ANNONS

Malin Sundmark driver Lisasgården sedan 2013 där hon föder upp och numera även slaktar kaniner. Sedan i somras terroriseras hon av djurrättsaktivister på olika sätt.
Foto: Rebecca Linder

Gården trakasseras men kämpar vidare

KRYLBO. Malin Sundmark driver Lisasgården där hon föder upp kaniner som sedan blir till mat. I somras började gården få ovälkommet besök.

Detta i form av djurrättsaktivister som på olika sätt gjort intrång och hotat såväl Malin som hennes familj.
– Jag vet ju att de kommer att komma tillbaka, men inte när, säger Malin.

Det är en grå decemberdag i Rotfallet. Malin bjuder in till kaffe vid köksbordet och börjar berätta om resan till att starta upp en kaningård. Hon arbetade tidigare på järnverket men efter 20 år kände hon att något annat lockade. Hon hade fått barn och ville hellre kunna jobba hemifrån.
– Jag funderade väldigt mycket på vad jag skulle kunna göra, berättar Malin.

Hon blev medlem i Sveriges Kaninproducenter och började lära sig allt om kaninhållning. Hon tyckte att det kändes kul och 2013 startade hon upp kaninuppfödning på sin gård. Hon levererade då till ett slakteri i Enköping men efter ett år fick hon veta att de förmodligen skulle stänga.
– Så då började vi bygga ett eget slakteri som blev klart sommaren 2017 och alldeles nyligen blev det också godkänt kontrollslakteri, säger Malin.

Efterfrågan på kaninkött har ökat hela tiden sedan Malin startade upp sin verksamhet. Hon tror att det beror på att folk vill veta vad de äter för kött, de vill minska sin klimatpåverkan och veta hur djuren har haft det.
– Vi har jättestor efterfrågan och köper idag in kaniner eftersom vi idag inte har så det räcker. Just nu har jag 68 avelsdjur, vi har plats för 80 och jag tror att vi kommer bygga ut ganska snart, berättar Malin som haft planer på att bygga ut under en längre tid.

Men i somras avstannade planerna. Detta på grund av djurrättsaktivister som började göra intrång på gården, filma och fotografera, ägna sig åt skadegörelse, stjäla kaniner, trakassera Malin och hennes familj såväl via sociala medier som i telefon. Sista gången som de gjorde intrång på gården var inte Malin hemma.
– Då hade de bland annat varit nere i källaren och slagit på vattnet så det blev vattenskador.

De har ställt upp alla frysar och kylar med kött i, förstört skinn och stulit djur.
– Kaniner är ganska lättstörda så när det kommer in främmande människor och börja plocka med sig kaniner så var det ganska många som blev så rädda att de dog, framhåller Malin.

Problematiken med lantbrukare som blir utsatta på det här viset ökar. Det gäller inte enbart produktionsgårdar utan även hästgårdar har blivit utsatta.
– Deras enda syfte är att stoppa djurhållningen som de anser är fel i alla avseenden.

Malin har såklart polisanmält alla händelser och just nu är det flera ärenden som fortfarande är öppna.
– Jag tycker att jag har fått jättebra hjälp av polisen. Vi vet ju vilka det här handlar om. Det är proffs och ofta sätter de i system att skicka in minderåriga som inte är straffmyndiga. Det är verkligen hemskt att se för det handlar om oerhört trasiga människor.

Detta har nu lett till att Malin satt upp övervakningskameror överallt samt larm, och mycket kraft och energi går åt till att hantera allt detta. Till exempel så har aktivisterna anmält gården till länsstyrelsen 15 gånger för djurplågeri och vanvård.
– Länsstyrelsen har varit här och de bara avskriver eftersom det inte finns någon grund för anklagelserna.

De har även anmält till kommunen och livsmedelsverket men allt har varit obefogat. Trots allt detta så ser hon ändå ljust på framtiden och hon tror att man kommer hitta en lösning framöver.
– Men det kommer krävas beslut från politiken. Det blir problem när grupper tillåts demonstrera utanför en privatbostad med syfte att hota på olika sätt. Här krävs lagändringar, framhåller Malin.

FAKTA: Kaninproducenter i Sverige
Sveriges Kaninproducenter grundades 1992 där huvudsyftet var att bilda ett nätverk för uppfödare som vill föda upp kaniner för köttproduktion.
Idag är Malin Sundmark ordförande och de har 180 anslutna gårdar runt om i landet.
De arbetar för en ökad kunskap om kaninen i livsmedelskedjan, samt för att sprida information om kaninköttets hälso- och miljöfördelar.

Publicerad i Annonsbladet vecka 51 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS