ANNONS

Per Olov Nordin och Annette Brantemar Nordin visar upp en tekanna från Nittsjö.
Foto: Rebecca Linder

Gamla ladugården blir retrobutik

BJÖRSJÖ. Längs väg 733 mellan Stusshyttan och Yttersbenning möts vi av en skylt om att en retrobutik öppnar nu 30 november.

Annette Brantemar Nordin och Per Olov Nordin har förvandlat den gamla ladugården till en butik.
– Vi har väldigt mycket glas och porslin från 1950-70-tal, berättar Anette, samtidigt som hon öppnar upp dörren till den gamla ladugården.
De bodde tidigare i Södermanland där de hade en retrobutik i fem år. Butiken blev väldigt populär. Sommartid hade öppet dagligen. För knappt ett år sedan flyttade de hit till Björsjö där de hyr ett hus av Per Olovs svåger.

– Jag är uppväxt i Bäsinge, förklarar Per Olov och nu när de båda är pensionärer kände de för att flytta upp hit och trappa ner på verksamheten.
Intresset för gamla saker alltid funnits där och det var när deras föräldrar gick bort och de fick ärva en hel del prylar som intresset utvecklade sig till något mer.
– Vi kände att vi ville göra något av alla grejer och det blev startskottet för butiken, berättar Annette.
För att hålla butiken levande krävs det såklart att de fyller på med saker och de åker själva runt på olika loppisar för att hitta bra välbevarade saker från främst 1950-70-tal. De har valt att lägga fokus där eftersom det finns en retrotrend idag och en stor efterfrågan på saker just från denna tidsperiod.

– Det är svårare att hitta bra saker idag, det märks att folk har blivit riktigt duktiga på att hitta och veta vad det är de vill ha, säger Annette.
När de flyttade hit tog de med sig en hel del saker från butiken. De packade med sig säkert 100 flyttlådor med porslin och glas och ett 20-tal lådor med andra prylar. Det är saker som nu tagit plats i den gamla ladugården där de röjt upp och inrett butiken.
– Vi har inga möbler utan främst porslin och glas, termosar, plåtburkar och lite lampor och andra prylar, berättar Annette.

Personligen har hon en förkärlek för glas och kristall och hon tycker om att hitta nya användningsområden för prylarna. Till exempel kan större askfat användas som ljushållare och de mindre som assiett för tepåsen. Glöggkoppar utan tomtemotiv kan också användas som espressokoppar. Trots att butiken ligger mitt ute på vischan så tror de att kunderna kommer att leta sig hit.
– Det är jag övertygad om. Folk åker långt för att hitta prylar som de är på jakt efter, det blir lite som en sport, säger Annette.

Publicerad i Annonsbladet Avesta/Norberg vecka 48 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS