ANNONS

Galaxen kan bli kulturhus

BORLÄNGE. Planerna på att Galaxen ska bli ett kulturhus börjar ta form. Prislappen är satt till 31 680 763 kronor plus inventarier för 460 954 kronor.

Borlänge kommun arbetar just nu med att ta fram underlag till det beslut som politiken beräknas ta i sommar om kulturhuset.
Kommunen har haft en dialog om behoven för fastigheten utifrån befintliga hyresgäster och nya intressenter.
– Ambitionen för kulturhuset är att skapa en regionalt viktig mötesplats. Vi vill skapa en mångkulturell, generationsöverskridande mötesplats för alla. Ett kulturhus i Borlänge gör regionen mer attraktiv och främjar ett aktivt kulturliv, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Fler kulturintressenter kommer att rymmas i kulturhuset. Bland de kommunala verksamheterna som kan bli aktuella finns biblioteket, musikskolan, Kulturcentrum Asken, och Jussi Björlings museum. 2047 Science Center och Musik i Dalarna är exempel på externa aktörer som är intresserade av kulturhuset.

Det finns två förslag till beslut, det ena förutsätter ett samarbete med Landstinget Dalarna och Musik i Dalarna. Det andra alternativet är att kulturhuset planeras utan tidigare nämnda aktörer. Utifrån det har kommunen tagit fram kostnadsförslag med och utan Musik i Dalarna som intressent.

En politisk ambition om att skapa ett kulturhus beräknas kunna tas juni 2018, byggstart kan bli möjlig år 2020. Fram till dess ska ett mer detaljerat underlag för att utveckla projektet arbetas fram. Ett underlag som bland annat beskriver verksamheten, omfattningen och finansieringen av den framtida mötesplatsen.

Beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott; KSAU att gå vidare med planerna på köp av Galaxen var inte enhälligt då moderaternas Agneta Nyvall reserverade sig.
– Jag tycker inte kommunen ska köpa Galaxen för 31 miljoner kronor, gå hellre vidare med förslaget på multiarena, och bygge ett kulturhus mitt emellan Borlänge Falun på kommungränsen, säger Agneta Nyvall, (m) oppositionsråd och ledamot i KSAU.
Publicerad i Annonsbladet (Borlänge/Gagnef) vecka 21 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS