ANNONS

Peter Ahlberg, Gabriella Åström och Simon Hjortek är artister med empati som första punkt på agendan. Med Ge Vatten-galan vill de samla in pengar till Solvatten, en snillrik uppfinning som kan ge folk i utsatta länder rent dricksvatten och rädda liv.
Foto: Sonny Jonasson

Galakväll för att rena vatten och rädda liv

FALUN. Dricka det enda som finns. Sjukt vatten. Dö av törst eller dö i maginfektioner. Några artister i Falun har fått nog och arrangerar 5 maj Ge vatten-galan.

“Många bäckar små…” är en andemening med bitvis bokstavlig betydelse för föreningen Ge Vatten och den i maj stundande galan.
Biljettintäkterna från biståndsprojektet tillfaller samarbetet med Solvatten, ett företag stationerat i Stockholm och med länder i svår vätskekris som hjärtefråga.

Rent praktiskt är Solvatten en intelligent uppfinning som till det yttre liknar en vanlig väska. Inuti finns dock plats för 16 liter vatten och smarta mekanismer som avlägsnar alla föroreningar och omvandlar det till rent dricksvatten. Livslängden är imponerande; en väska kan vara funktionsduglig i hela tio år.

Idén att på något vis bidra till detta tog form i Peter Ahlberg, verksam som såväl ögonkirurg som vokalist i dynamiska rockformationen Lokomotiv HPE.
– Solvatten är en så smart grej och otroligt viktigt initiativ, och upphovspersonen Petra Wadström har verkligen ett brinnande engagemang som inspirerat oss att vilja hjälpa till på vårt sätt, förklarar Peter.

I samklang med musikern och klubbarrangören Gabriella Åström samt trummisen och videoregissören Simon Hjortek har en helkväll med humanitära förtecken tagit form. Den 19 maj är Magasinet i Falun plattform för en medmänsklighet vars utsträckta händer ämnar nå tusentals mil från Dalarna.

– Jag har själv barn, och det går inte ens att föreställa sig hur fruktansvärt det måste vara att behöva ge sitt barn vatten som barnet kommer att bli sjukt av. För att det inte finns något annat, säger Gabriella Åström.
– Den här galan är ett startskott som vi hoppas får en lycklig fortsättning. Som en stor komet med en massa svansar som kommer farande efter, skrattar hon.

Efter att själva vattengalan är över pågår insamlingen 3,5 månader ytterligare, då skänkta medel i september når Solvatten och omsätts i hjälpinsatser till hårt drabbade länder, främst i Afrikas mittenskikt.
– Det finns en skapandekraft i botten av allt det här, säger Simon Hjortek. Börjar man göra något så vill det gärna eskalera och växa till något större. Vi kommer exempelvis att spela in en video till en låt skriven för sammanhanget, utvecklar han.
– Vi har bland annat besökt ett sandtag i Gustafs som kommer att förvandlas till ökenscener i videon, avslöjar han.

Därtill medverkar konstnärerna Malin Lidén, Jesper Eriksson och Anders Björnhager med grafiska tribut i galans favör. Magasinets scengolv föräras under aftonen takt och ton från inte mindre än åtta akter. Kvällens inledningsmanövrar sker på sittande manér, och sedan övergår hela konkarongen i stående baluns.
– Bidraget man som gäst ger är helt enkelt entrékostnaden, berättar Peter Ahlberg.
– Gabriella sammanfattade det hela väldigt bra. Rent vatten kan rädda liv. Din biljett blir rent vatten.

Simon Hjortek:
– Det går liksom att göra något, att plocka ned ett världsproblem till något greppbart.
Han får medhåll av Gabriella Åström.
– Det är lätt att folk tappar tron på att det man gör betyder något, men vi hoppas alla inser att plus är plus. Allt man kan ge är bra, fastslår hon.
– Tänk om de behövande långt där borta fick veta att finns personer i Falun som kämpat för att ge dem vatten. Vilken kraft och hoppfullhet det finns i något sådant.

Peter Ahlberg ser möjligheter och en framtid som inte nödvändigtvis ständigt måste tecknas i skymningskulörer.
– Det finns ett värde i att sätta sig in i andras problem, att förstå vad det är som krävs för att klara av sitt liv och sköta om barnen. Detta samtidigt som man lider av otäcka magåkommor orsakade av skitigt vatten.
– Det finns också en blick framåt i det här med att ge vatten, och en insikt. Det enda man kan vara helt säker på är att om ingen gör någonting, så händer det heller ingenting.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 16 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS