Karl-Oskar “Kotte” Tollsten. är tränare och initiativtagare till gåfotbollen i Säter, som nu fortsätter inomhus i gymnastiksalen vid Klockarskolan.
Foto: Karin Diffner

Gåfotbollen fortsätter inomhus: “Det är en väldigt bra träningsform”

SÄTER Efter en lyckad start med gåfotboll på Säters IP fortsätter säsongen inomhus, i gymnastiksalen vid Klockarskolan. “Det är fantastiskt roligt att se all glädje och att se spelarnas utveckling sedan vi drog i gång”, säger tränaren och initiativtagaren Karl-Oskar “Kotte” Tollsten.

Det var i våras som Säters IF Fotboll startade upp gåfotboll. Det är precis som det låter, fotboll där spelarna går i stället för att springa. Efter att ha vaktat målet för Säters IF i 200 matcher och varit engagerad i föreningens styrelse i många år så startade Karl-Oskar “Kotte” Tollsten upp den här nya formen av fotboll i hemkommunen.
– Jag såg ett anslag om detta när jag var i Grisslehamn. Först trodde jag att det var ett skämt, att gå och spela fotboll, men sedan såg jag ett klipp på nätet och insåg att det är briljant och att det var något som jag ville starta upp i Säter, säger Karl-Oskar “Kotte” Tollsten.

Under säsongen har träningarna hållits på konstgräset på Säters IP.
– Vi är 20-25 personer i “truppen” och brukar vara mellan 12 och 18 spelare på träningarna. Vanligen spelar vi i ett straffområde på elvamannaplanen. Det går att anpassa ytan efter antalet spelare, säger “Kotte”.

Det sista passet utomhus hölls den 23 oktober och från och med den 30 oktober flyttar man inomhus, till gymnastiksalen vid Klockarskolan.
– Alla som vill komma är välkomna. Vi spelar mellan klockan 11.00 och 12.00 och det enda man behöver ha med sig är gymnastikskor, säger “Kotte”.


I gåfotboll är det, som namnet avslöjar, inte tillåtet att springa – då blir det frispark till motståndarna. 

Vad är charmen med gåfotboll?
– Det är så jäkla enkelt att aktivera människor som annars inte rör så mycket på sig. Det är en bra träningsform för äldre eller otränade. Eftersom man inte får springa så nollställer man mycket som skiljer spelarna åt annars. Sedan får man uppleva lagkänsla och att tävla, fast det är på skoj. Det är fantastiskt roligt att se all glädje och att se spelarnas utveckling sedan vi drog i gång i maj.

Spelar ni matcher mot andra lag?
– Nej, inte ännu. Jag tror att vi var den allra första klubben i Dalarna som började med detta så därför är det svårt att hitta andra lag att spela match mot. De har startat upp gåfotboll i Leksand och vi har försökt få till en match med dem, men utan resultat. Dessutom var vi nära att få till en match mot ett lag i Enköping men det blev inte av. Det ryktas om att fler klubbar i Dalarna är på väg att starta upp gåfotboll så nästa säsong ska vi spela match mot något lag.

Spelarna i Säter är från sena 20-årsåldern till 80+ och damer och herrar spelar tillsammans.
– Jag och min fru Linda är tränare och vi började med enklare bollövningar och spel. Sedan har vi fokuserat lite på knäkontroll och att träna upp styrka i ben och bål. Vi har spelare med som länge har haft ont i knäna men som inte har det längre. Under säsongen har vi kunnat växla upp övningarna lite. Det är mer avancerat, även om det är väldigt basic fortfarande, säger Karl-Oskar Tollsten.

Fakta: Gåfotboll
Gåfotboll är stort i flera andra länder, bland annat i England och Danmark.
Den spelas i regel på 5-mannaplan med sju spelare per lag. Det är inte tillåtet att springa eller tackla. Även höjdbollar och sulfinter är förbjudna.
Målen är tre meter långa och en meter höga. Man spelar utan målvakt och det är inte tillåtet för försvararna att befinna sig närmare det egna målet än tre meter.
Först i Sverige var Enskede IK och IFK Viksjö som båda startade gåfotboll för 55-plusare i början av maj i 2018.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 44, 2021.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,822,198945" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS