ANNONS

Foto: Dreamstime

”Fuskaren Eric kommer från Stora Skedvi”

“Eric Johansson från Stora Skedvi lyckades bättre på små tävlingar, något som man trodde berodde på nervositet. Men sanningen var något helt annat.” Niclas Bergvall skriver i dag om fusk.

Så länge idrott utövas på planeten Tellus kommer det att fuskas.
Redan i idrottens begynnelse försökte utövare dra fördelar genom att på olika sätt fuska.
En av de första i Sverige som ertappades var släggkastaren Eric Johansson, senare Umedalen. Eric är för övrigt uppväxt i Stora Skedvi och tävlade i sin ungdom för Säters IF och var bland annat en duktig fotbollsspelare. Han föddes 1904 och sprang faktiskt 100 meter på imponerande 11,2.

Ja, han vara en talang som senare blev brottare och släggkastare.
Det var som släggkastare Eric skulle bli en fuskare, men innan han åkte dit hann Eric ta flera medaljer på svenska mästerskapen.
Att Eric bytte efternamn från Johansson till Umedalen berodde på att han jobbade som sjukvårdare vid Umedalens sjukhus utanför Umeå under en period.
Det var också där och då han började med slägg- och viktkastning.

För att göra en lång historia kort – Eric lyckades bättre på små tävlingar, något som många trodde berodde på nervositet. Men sanningen var något helt annat.
Säsongen 1944, som 38-åring, hade han nått svenska eliten och slog bland annat svenskt rekord i slägga med 56,97.

Två år senare hade han flyttat till Malmö och blivit svensk mästare och dessutom tvåa på EM.
Men det fanns en misstro mot hans resultat och det med sin specialslägga. Denna misstro ökade när han säsongerna 1946-47 åter slog svenskt rekord.
Men när andra kastare också nådde förbluffande längder med Erics slägga var fusket på väg att avslöjas.
Förbundet skickade ut en kontrollant till en tävling på Slottskogsvallen i Göteborg. Där avslöjades att Eric hade laborerat med två olika släggor. Efter en kontrollvägning visade det sig att den ena släggan vägde 450 fram för lite.
Eric var avslöjad, han blev avstängd på livstid och hans svenska rekord ströks.

Eric bytte namn till Eric Myrskog och bosatte sig i byn Sem i Jämtland. Han avled 1972 – 68 år gammal. Författaren P.O. Enquists roman Sekonden från 1971 påstås för övrigt vara baserad på Umedalens liv.

Hetast just nu.
Massor med vintermästerskap på tv:n.

Kallast just nu.
Nu får kylan ge sig – och det lär visst bli så framöver.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS