Fusion av fashion i ekallén

Från vänster designern Pirjo Alm, CTHs vd Ann-Sofie Morin, modellen Susanne Fohlin, trasmattsväverskan Margareta Källberg, museichef Ornässtugan Åsa Ehlis och kurbitsmålaren Barbro Slott.
Foto: Veronica Rigtorp
ORNÄS. Anrika borlängeföretaget CTH och kulturprisbelönta allmogemålaren Slotts Barbro och Siljansnäs designern Pirjo design, visar sina sammanvävda färdigheter i en modevisning den 17 augu

Pirjo Alm med företaget Pirjodesign/Prijoblå från Siljansnäs och Ann-Sofie Morin med företaget CTH of Sweden från Borlänge visar design från Dalarna i Ornässtugans ekallé. En allé från 1700-talet blir bakgrund till design från idag, en fusion av fashion. På plats finns också kulturprisbelönta Barbro Slott, SlottsBarbro, vars traditionella dalmåleri även pryder tyger som Pirjo brukar i sina vackra kläder.
Hennes kläder är handskräddade och sys i små serier, oftast bara i enstaka plagg.

Kommer du att ha försäljning av kläder vid modevisningen?
– Nej, jag vill helst att de kommer till mig på Sollerön. Dom kan till exempel ta kort på det dom gillar under visningen och skicka till mig. Så kan vi gå vidare från det, förklarar Pirjo.
Ann-Sofie Morin från CTH of Sweden har av Pirjos tyger skapat special designade hattar av olika slag, som matchar Pirjos kläder.
– Det är lite nytt för oss också, säger hon blygsamt.

När lådan med hattarna öppnas går ett positivt sus genom de församlade damerna, och när Ann-Sofie ger klartecken för att de får prova, så blir det rena julstämningen.
En vändbar hatt går att matcha till två olika klänningar.
En ljuv sommarklänning som Emma bär, matchas med en tuff keps i samma tyg.
De nya tuffa modellerna från CTH är framtagna enkom för modevisningen och kommer inte att gå i produktion.

Företaget jobbar mest med egna kollektioner och gör i enstaka fall uniformsmössor till högtidsdräkter från 1800-talet på beställning.
Slottsbarbros tyger har redan 2010 rönt intresse i modevärlden, då franska modehuset Rochas chefsdesigner Marco Zanini beslutade sig för att skapa kreationer från tre av henne skapade dalmålningar.

Pirjoblå har också skapat vackra klänningar av Slottsbarbros måleri.
Idén till fashion fusionen av de tre designerna kom från Ornässtugans chef Åsa Ehlis. Som tyckte den vackra allén skulle passa utmärkt som catwalk.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 33 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

BORLÄNGE. Julia Freiholtz och Olivia Thorp, väntade tålmodigt i kön, snart var det deras tur att få hålla i den åtråvärda roboten Elsa.
BORLÄNGE. Får, får och en och annan vallhund, var det som gällde på åkrarna nedanför Nybroberget. Det var SM i fårvallning som genomfördes på Nyby Gårds ägor.
ARVSLINDAN 2018 debuterade hon med EP:n "The Rest Is Secret", vilket följdes av albumet "Flesh From My Bones". Härnäst väntar en turné i Ryssland för Sara Filiz Brannäs.