Funkismässa i hästväg

Utställare på Funkismässa. Från vänster Knalin Boström från Dalarnas idrottsförbund/Sisu och Ludvika ridklubbs ridskolechef Gita Karelius och ridinstruktör Tove Sandelin.
Foto: Veronica Rigtorp
LUDVIKA. Funkismässan om fysisk/psykisk funktionsnedsättning, lockade både gammal som ung.

Invigningstalare var Lina Ekdahl Holmström, områdeschef för LSS. Nytillträdda förvaltningschefen vid Vård och omsorgsförvaltningen Eva Björsland, presenterade sig för besökarna i samband med inledningen av mässan.
Under dagen var det även föreläsning om anhörigperspektivet vid funktionsnedsättning med Inez Knudsen och Anneli Dahlström.

De två sista timmarna var det Pelle Sandstrak: Mr Tourette – för ovanlighetens skull, som med sin föreläsning både underhöll och gav kunskap. på sitt självklara sätt.
Deltog gjorde bland annat Attention och Autism- och Aspergerföreningen, Anhörigstöd, Kommunrehab, biståndshandläggare, LSS och socialpsykiatri från Ludvika kommun och till exempel föreningar, organisationer och landsting/region samt privata aktörer.
Ludvika ridklubb var en av föreningarna på plats. De informerade om sin verksamhet för alla med funktionsnedsättningar. …

Ridklubben har möjlighet att erbjuda ridning för personer med funktionsnedsättningar av olika slag. På ridskolan finns både handikapplift och ramp, vilket möjliggör för de allra flesta att komma upp på hästryggen och kan delta i ridlektioner. De hästar som används är lugna och trygga och vana vid rampen och liften.
Ridning anordnas också för grupper och enskilt, samt inte att förglömma sommarläger som anordnas av klubben.
– Ridningen tränar upp rörligheten i kroppen för den med funktionshinder, även om den ridande bara sitter på hösten, förklarar ridskolechef Gita Karelius.

Genom hästens rörelser tränas bålstyrkan upp, även om inte den ridande aktivt rider utan enbart sitter upp. Andra kan bara behöva få vara ute på ridklubben och vara med hästarna.
Gita Karelius ser ett ökat intresse för ridning och hästar inom rehabilitering. Ludvika ridklubb samarbetar med Landstingets rehabiliteringsverksamhet.
Funkismässan var ett samarbete mellan Ludvikakommun och Studieförbundet vuxenskolan.
Karin Lindkvist, verksamhetsutvecklare Studieförbundet Vuxenskolan i Ludvika och Torild Ibsen, anhörigkonsulent Ludvika kommun samt Ursula Furtig folkhälsostrateg Ludvika kommun, var alla tre nöjda med bredden på mässan och att det var besökare i alla åldrar.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 22 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

DALARNA. Svenska Skidförbundet meddelande under veckan att Stina Nilsson efter första etappen av Tour de Ski tvingades avbryta Tour de Ski på grund av smärtor i revbenstrakten.
Landshövdingen blickar tillbaka på året som gått. Utmaningarna länsstyrelsen arbetat med, och vilka framsteg som gjorts. Men även några tankar kring vad som ligger framför oss i Dalarna.
DALARNA. Kemikalieinspektionen skärper användningsvillkoren för musmedel som innehåller ämnet alfakloralos. Detta sker efter ett ökat antal förgiftningar av bland annat katter.