ANNONS

Ett 40-tal företagare hade hörsammat inbjudan till företagsfrukosten och mötte upp i Stora Skedvi skola.
Foto: Mikael Eriksson

Frukost med fokus på upphandling

STORA SKEDVI. Aktuellt från kommunen, upphandling och information om Stora Skedvi nya skola. Det var några av punkterna vid den företagsfrukost som Säters kommun bjöd in till.

Kommunens näringslivschef Helena Åkerberg Hammarström fick inleda företagsfrukosten med att hälsa välkommen. Ett 40-tal företagare hade slagit sig ned i Stora Skedvi skolas matsal för att få smaka på samma frukost som skolbarnen får.
Efter avklarad frukost guidades deltagarna vidare in till den gamla idrottshallen som byggts om till bibliotek.

Där tog kommunalråd Mats Nilsson (S) vid och gav en kort information om vad som är på gång inom kommunen både när det gäller det politiska läget och kommande investeringar.
Bland annat berättade Mats Nilsson att ekonomin i kommunen ser bra ut, prognosen pekar på ett överskott på 9,8 miljoner kronor, visserligen nås inte det ekonomiska ekominska målet på två procent men att det inte är någon katastrof. Han varnade för att 2019 och 2020 kan ekonomiskt sett bli lite tuffa år.

Under rubriken en-minutare berättade Lina Myrsell från Skedvibröd att de kommer att släppa ett nytt bröd – Vintervört. Vidare så presenterade sig Finley Blackburn från Lisselstugans grönsaker och berättade att de startade sin verksamhet i våras.
– Vi har odlat 25 till 30 olika grönsaker, sa hon och konstaterade att de till nästa år ska fördubbla sin odlingsyta från en halv hektar till en hel.

Upphandling var nästa programpunkt. Karin Ringsby, Företagarna, och Kerstin Angberg-Morgården, Upphandlingsdialog Dalarna (UDD), tog här till orda. Nio miljarder är summan för den offentliga upphandlingen i Dalarna. Av den summan svarar kommuner för 5,7 miljarder. Men det är långt ifrån alla företag som lägger anbud.
– 27 procent av alla företag deltar i upphandling, sa Ringsby.

De uppmanade företagarna att prenumerera på upphandlingar för att veta vad som är på gång. De sa vidare att man ska höra av sig till kommunerna om det ställs orimliga krav och fråga hur de tänkt.
130 företagare har deltagit i de utbildningsinsatser som UDD erbjudit. Under november kommer det att hållas utbildningar vid sex olika tillfällen.

En som lagt anbud och nu är leverantör till fler av dalakommunerna är Catharinas Sprätthöns. Björn Hansson sa att kommunerna har en del att tänka över för att underlätta för de som ska leverera.

Sist ut var Stora Skedvi skolas rektor Lena Perrault som berättade om den satsning som gjorts och som lett fram till att Stora Skedvi nu har fått en ny skola.

Publicerat i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 45 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS