ANNONS

Priserna på fritidshus har ökat ordentligt under de senaste fem åren.
Foto: Fastighetsbyrån

Fritidshuset – en guldgruva

DALARNA. Äger du ett fritidshus som du planerar att sälja? Då kan du sitta på en riktigt guldgruva! Fortsatt rekordintresse och snabbt ökande priser. Så sammanfattas marknaden för fritidshus just nu.

Efter att pandemin slog till i början av förra året ökade intresset för att äga ett fritidshus i rekordfart och med det även priserna. Enligt siffror som Fastighetsbyrån sammanställt med hjälp av statistik från Svensk mäklarstatistik har priserna på fritidshus i snitt stigit med 25 procent i landet under de senaste fem åren och med hela 18 procent under det senaste året!
– Prisutvecklingen på fritidshus de senaste 12 månaderna, med en uppgång på 18 procent, är slående.
Pandemin har ökat intresset för fritidshus i Sverige påtagligt och det gäller både sommarstugor och fjällboende.
Det mesta tyder på att efterfrågan kommer vara fortsatt stark under våren, säger
Johan Engström, VD för Fastighetsbyrån.

Att intresset är stort och spekulanterna många vittnar även andra mäklare om, bland annat HusmanHagberg, som ser att trycket dessutom börjat ovanligt tidigt på året.
– Vi har sett en ökad efterfrågan på fritidshus hos oss, framför allt fritidshus som håller året runt-standard. Vi har sett att allt fler tillbringat mycket tid i sina fritidshus under senaste året, framför allt äldre personer har valt att bo på sitt lantställe under pandemin.
Skillnaden i år mot tidigare år är, förutom de ökade priserna, att allt fler som har renodlade fritidshus utan året runt-standard nu väljer att gå ut på marknaden tidigare än vanligt. Vanligtvis vill man vänta tills det börjar grönska, men nu är efterfrågan så stor att man som säljare vet att man får bra betalt för sommarstället även om det finns snö kvar på marken, säger Ulrika Andersson, mäklare på HusmanHagberg.

Den ökade efterfrågan har som nämnt lett till kraftigt ökade priser. Under det senaste året, mars 2020 till februari 2021, har medelpriset för ett fritidshus varit strax över två miljoner kronor. Men sett till landets län varierar prisbilden ordentligt.
De allra största vinnarna är de som idag äger ett fritidsboende i Jämtlands län där priserna stigit med hela 91 procent under de senaste fem åren och 34 procent sedan pandemin drabbade Sverige.
– Vi har sett en allt större efterfrågan på både friliggande fritidshus, bostadsrätter och andelsboenden. Många som köper nu vill förstås ha ett snabbt tillträde för att njuta av slutet av vintersäsongen här, men många är också intresserade av Åre som en året runt-destination, säger Jimmy Blomgren på HusmanHagberg i Åre.

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån. Foto: Birgit Walsh Photography AB

Men det finns fler vinnare sett till de senaste fem åren. Näst mest har priserna ökat i Östergötland, 70 procent, följt av Blekinge, 63 procent, och Dalarna, 60 procent.
Sett till det senaste året sticker dock Västra Götalands län ut med 26 procents prisökning följt av Jönköpings län och Skåne län där priserna stigit med 24 procent.
– Intresset för fritidshus har som bekant ökat i hela landet detta år. Här har vi haft ett ökat intresse under lång tid, men märker även av den extra skjuts som marknaden fått i år.

Fler vill semestra i Sverigeoch intresset för friluftsliv ökar. Då är Åre, Bydalen och Vemdalen perfekta val, säger Kristoffer Henriksson, Fastighetsmäklare och franchisetagare, Fastighetsbyrån Östersund/Åre.
Så länge pandemin pågår spås intresset och antalet spekulanter fortsätta öka, så även priserna. Men när pandemin tids nog är över kan intresset komma att svalna, vilket innebär att de som planerar att sälja sitt fritidshus bör fundera över om läget är rätt nu för att maximera sin vinst.
– Det blir intressant att se om vi får en lite lugnare marknad när samhället öppnar upp och vi till exempel kan resa mer fritt, säger Johan Engström.

ANDREAS LINDEGREN

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS