ANNONS

Cameron Zetterlund, Alva Eklund och Troja Boman ingår i ungdomsrådet och bakar muffins till ett halloweendisco.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Fritidsgården håller igång ungdomarna i Norberg

NORBERG Vad gör man på fritidsgården Unkan en måndagskväll? Svaret är en hel del och att fritidsgården är populär bland ungdomarna är tydligt.

Irma Hedkvist och Oliver Norström är ofta på fritidsgården och under helgerna är det full verksamhet. “Det här är ett bra samlingsställe”, säger Irma.
Mohamed Abdikadir är en av fritidsledarna på Unkan där han har jobbat i snart fem år. “Jag jobbar halva tiden här och halva tiden i skolan”, säger han.
– Det är alltid många ungdomar här och helgerna är det full fart. Vi satsar mycket på rörelse och aktivitet som bordtennis exempelvis, säger fritidsledare Mohamed Abdikadir.

Det är kö vid kiosken där Mohamed och Famara Touray, mest kallad Bully, håller toastjärnet igång.
– Jag hoppar in vid behov och idag är Katarina sjuk så därför är jag här, säger Bully medan han räcker en färdig toast till en av ungdomarna.
I den större samlingslokalen pågår pingisspelet för fullt och i soffan sitter sex-sju ungdomar.
– Vi är ofta här. Det här är ett bra samlingsställe och det är typ hela högstadiet som går hit. Det finns alltid något att göra som exempelvis pingisturneringar, säger Irma Hedkvist som går i åttonde klass.
– Här rör man sig alltid och vi har ju tillgång till Fridahallen och kan gymma om vi vill, säger Oliver Norström.
Utanför serveringen sitter några ungdomar och kollar på tv, snackar och umgås.
– Personalen är guld, skriv det, och vill man inte göra något speciellt kan man bara chilla lite, säger Winston.
– Eller spela pingis och fotboll, tillägger kompisen Piotriek

Mohamed går in i det mindre spelrummet och rättar till möblerna och berättar att han jobbat på fritidsgården i fem år.
– Jag jobbar halva tiden här och halva tiden på skolan. Det är en bra fritidsgård och det brukar komma ungdomar direkt när vi öppnar på eftermiddagarna, säger Mohamed och fortsätter:
– Vi ordnar olika aktiviteter, en del fritidsresor och vi har tillgång till förrådet i Fridahallen som är fri att använda när det inte är någon match.
Mohamed har också fördelen av att vara flerspråkig och han pratar arabiska, svenska och engelska.
Bully cirkulerar mellan de olika rummen medan han skojar och pratar med ungdomarna.
– Bully är bäst, säger Mohamed Moajel som går i nian.
Han berättar att han har varit på Unkan sedan starten, alltså från sjunde klass. Bredvid honom sitter Jacob Brandth, som också går i nian. På frågan om de har några andra fritidsintressen svarar Mohamed att han spelar basket och Jacob spelar innebandy.

Doften av nybakat sprids i lokalen och det kommer från restaurangköket där Troja Boman, Alva Eklund och Cameron Zetterlund från ungdomsrådet är på plats.
– Vi håller på och baka muffins med lite olika temadekorationer. Det ska vi sälja på ett halloweendisco, säger Alva Eklund medan hon placerar ut muffinsformar på en plåt.
Cameron Zetterlund konstaterar att de ofta är här och bakar men att de gör mycket mer än så
– Vi har gjort massor och gör Norberg bättre för ungdomarna. Vi frågar vad de vill göra och vad vi kan göra, säger hon.
Ungdomsrådets kommitté består av ungdomar och kommittén träffas på Unkan några gånger i månaden för att diskutera aktuella frågor.
Alla ungdomar i Norberg får lämna in förslag på olika saker som berör dem och vad man vill genomföra. En del förslag skickas vidare till kommunstyrelsen för beredning.
– Ungdomsrådet i Norberg startade 2003 så det har funnits ett tag, säger Alva Eklund.
Det är mycket som händer en vanlig måndagskväll på fritidsgården i Norberg. Det kan också konstateras att det är bra stämning och här trivs både ledare och ungdomar.
Förutom Mohamed Abdikadir hör fritidsledare Katarina Hobro och teamledare Carina Sörhammar till personalen på Unkan.

För högstadieelever
Fritidsgården Unkan drivs av Norbergs kommun och riktar sig till ungdomar som går i årskurs 7 till och med 16 år.
Det är alltid två pedagoger i verksamheten och det är ungdomarnas önskningar som styr. Här träffar man kompisar, deltar i olika aktiviteter, resor och arrangemang. Unkan satsar på mycket rörelse i form av bordtennis, bordshockey, fotbollsspel med mera.
Fritidsgården hade tidigare sin lokal i före detta Folkets hus men i augusti 2018 gick flytten till nya lokaler i Fridahallen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS