ANNONS

Sally Al Saudi, platsansvarig, fixar med både stort och smått och här är det bindningen på slalomskidorna som justeras.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Fritidsbanken är räddningen för ett aktivt uteliv

AVESTA Sugen på en skridskotur eller kanske lockar skidspåret? Har du ingen utrustning är Fritidsbanken räddningen och i Avesta finns både service och utrustning i en källarlokal vid Folkets park.

“Det här är en fantastisk service”, säger Johan von Malmborg som besökte Fritidsbanken tillsammans med dottern Cornelia.
“Det har varit fullt upp i mellandagarna”, säger Majed Aboura och fyller på med hjälmar i en låda.
– Nu kör vi förbokade besök för att undvika trängsel och det är stort sug efter allt från skridskor till skidutrustningar, säger Majed Aboura och fyller på med hjälmar i en stor korg.
Förra året flyttade dåvarande Sportoteket till större lokaler i Avestaparken och blev samtidigt Fritidsbanken. Det kan liknas vid ett bibliotek men med sport- och friluftsprylar i stället för böcker. Här kan den som vill låna en komplett slalomutrustning, längdskidor, snowboard, skridskor med mera och allt är gratis.
Majed Aboura och Sally Al Saudi har koll på utlåningen och servar både kunder och utrustning.
– Folk lämnar in all möjlig utrustning till oss och det mesta är i fint skick. Vi ser över allt, fixar, lagar och slipar alla skridskor, säger Sally.
Lånetiden är 14 dagar och tanken med Fritidsbanken är man ska kunna prova på olika fritidsaktiviteter utan att det kostar något.
– Vi har mycket skridskor och normalt brukar flera hyllplan vara fyllda med skridskor i alla storlekar men det är stor efterfrågan, säger Sally och fortsätter:
– Vi har bland annat lånat ut många par skridskor och hjälmar till fritidsklubben Villan och vi kör aktiviteter tillsammans med dem. Det är jätteroligt att vi kan hjälpa till, säger hon.

Vilka kommer och lånar?
– Det är alla åldrar och vi har många familjer som kommer hit. De tycker det här är jättebra för ekonomin, säger Majed.
– Tillgång och storlekar kan man kolla via vår webbsida. Vi samarbetar också med andra kommuner och det inte vi har kanske någon annan kommun har i lager. Vi hjälper också Fritidsbanken i Fagersta om de saknar något, säger Sally och tillägger:
– Vi brukar ha en familjedag då vi visar vad vi har för utrustning. Under sommarhalvåret, med start i april, kommer vi också att ha en liten filial vid sportparken.
En av dagens kunder är Olle Andersson från Borns gård utanför Hedemora.
– Det här är en fantastisk service och jättetrevlig personal, säger Olle Andersson.
Han berättar att han får besök av barnbarn från södra Sverige och som tänker åka skidor när de hälsar på.
– Jag har skrivit upp all information så att pjäxor och skidor ska passa, säger Olle Andersson och går in i skidrummet där Majed plockar fram skidor i rätt längd.

En annan nöjd besökare är Johan von Malmborg och dottern Cornelia.
– Vi ska ha både längd- och slalomskidor. Det här är en jättebra service som borde finnas överallt, säger Johan von Malmborg och tillägger:
– Vi har även lämnat in en del grejer här. De flesta har säkert ett par skidor, skridskor eller annat som inte passar längre men som kan komma till användning för någon annan.
Majed slår sig ner vid datorn för att skriva in namn och utlån medan Sally justerar och ställer in bindningen på en slalomskida. Hon jobbar snabbt och effektivt medan hon berättar att när hon började på Fritidsbanken kunde hon ingenting om skidor, skridskor eller annat.
– Från början hade jag ingen aning om vad jag skulle göra. Men jag fick lära mig allt av Jimmy Lindberg och efter en tid sa han “nu kan du det här och det är bara att ta över”, säger Sally Al Saudi och ler.
Vad som finns i Fritidsbankens sortiment skiljer sig från från ort till ort och beror på vad man har fått in. Men Fritidsbankerna samarbetar med varandra och det som inte finns i exempel Fagersta kan finnas i Avesta och tvärtom. Huvudman för Fritidsbanken Avesta är Avesta kommun,

Gratis utlåning
Den som vill låna något på Fritidsbanken uppger sitt namn och mobilnummer. Låntagaren får ett sms som bekräftelse med en länk där denne kan se vad som är lånat och när det senast ska returneras.
Fritidsbanken Sverige är en ideell förening där alla kommuner och organisationer som driver en eller flera fritidsbanker är medlemmar. Fritidsbanken Sverige äger varumärket Fritidsbanken och deras uppdrag är att bistå under processen att starta en ny Fritidsbank, driva den övergripande utvecklingen, samt att stötta de befintliga, lokala fritidsbankerna.
I november förra året tilldelades Fritidsbanken Årets Bris-pris.
Källa: fritidsbanken.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS