ANNONS

Folkärna friskola AB har köpt Lunds skolas lokaler för att starta friskola. På bilden syns styrelseledamoten Heléne Thunberg, ordföranden Fredric Liljedahl och engagerade bybon Stina Hagberg.
Foto: John Leander

Friskolegruppen köper skolbyggnaden i Folkärna

FOLKÄRNA Nya bolaget Folkärna friskola AB har vunnit budgivningen om Lunds skolas lokaler. Och nu satsar man för fullt på att starta friskolan till höstterminen 2021.

1,8 miljoner fick Folkärna friskola betala för att få lägga vantarna på skolbyggnaden. En summa som har kunnat läggas fram bland annat tack vare stöd från By-Folkärna pastorat. Köpet beskrivs både som en framgång och början på en rad nya utmaningar.
Bland annat då man inte kunnat köpa det så kallade Gamla barnhemmet, som hör till Lunds skola och fungerar som matsal. Det hade helt enkelt kostat för mycket.

– Men vi har kalkylerat med att köpa catering från Sjöviks folkhögskola. Det är faktiskt inte ovanligt att göra så, säger Heléne Thunberg, en av de engagerade styrelseledamöterna i Folkärna friskola.
Folkärna friskola hade hoppats på att kunna driva en F-6 skola med fritidsverksamhet, men får göra avkall på det i och med att man inte kunde förvärva Gamla barnhemmet. Istället satsar man på en 4–6-skola.

Den allra största utmaningen nu är att hinna få tillstånd till att starta till höstterminen. Annars får man lov att vänta ett helt läsår på en ny chans. Därför hoppas Folkärna friskola på en snabb byråkratisk process och Heléne Thunberg är hoppfull.
– Det som kan vara till vår fördel är att barnen som går i femman måste byta skola flera gånger under kort tid. Det är inte lämpligt. Det skulle kunna vara en anledning för Skolinspektionen att påskynda ett godkännande.

Det är alltså kamp mot klockan. Folkärna friskola befinner sig i viss mån i ett slags moment 22, eftersom Lunds skola fortfarande finns kvar i kommunal regi, men läggs ner efter vårterminen.
– Det bästa hade egentligen varit om skolan hade fått vara kvar ett år till. Då hade allt hunnit komma på plats. Om vi övertar huset i sommar har vi väldigt kort tid på oss. Vi kan inte anställa personal förrän vi vet att vi har fått godkänt.

Samtidigt är alla engagerade i Folkärna friskola ense om att man ska satsa hela vägen.
– Om det inte blir till hösten så blir det nästa läsår. Nu har vi ju skolhuset så nu måste vi, säger Heléne Thunberg.
Hon säger att hon hoppas på fler lokala finansiärer, men betonar samtidigt att friskolan inte försöker bygga upp en större verksamhet.
– Några har kommit med skarp kritik på sociala medier. Men vi vill betona att det här är en liten verksamhet som görs för bygdens och barnens skull och vi känner ett stort ansvar för att det här ska lyckas. Man kan inte jämföra det här med

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS