ANNONS

Urban Lindblom, Annika Widlert och Omar Abdi är den 1, 2 och 3 oktober med och arrangerar en insamling av fritids- och sportutrustning som tillfaller ungdomar utan egna möjligheter att införskaffa den.
Foto: Sonny Jonasson

Friska viljor kraftsamlar för unga

FALUN. Ut på tur, aldrig sur. Närma sig naturen för att bättre kunna närma sig samhället. Få en chans. – Vi fokuserar på den humanitära aspekten, säger Dalakubens ordförande Urban Lindblom.

Dalakuben, Röda Korset och dess medspelare Sportotek samt cykelorienterade nyförvärvet Smart Fart genomför nu en kampanj för att samla in fritidsutrustning till ungdomar boende vid asylboendet på Högbo i Falun.
Frisk luft, friska tag, friskvård. Och en språngbräda för dem som hittills studsat på bara fotsulan.
– Vi tror att idrottsutövande och närhet till naturen är meningsfulla aktiviteter som kan få människor att växa, berättar Röda Korsets ordförande Urban Lindblom.

I samspel med Annika Widlert, Omar Abdi och Irene Henriksson, tidigare eldsjäl i Falu IF:s damhockey och nu ordförande i Sportotek, jobbar han för dem som kanske har allra minst.
För tillfället ligger fokus på att främja aktiviteter för 25 ensamkommande ungdomar i Falun.
– Vi lägger ingen tonvikt vid den politiska biten, utan vi fokuserar på den humanitära aspekten, säger Urban Lindblom med eftertryck.
– Jag tror att det finns en skev bild av att de här ungdomarna bara vill ha och ha. Vi ser tvärtom en stor tacksamhet hos dem och hur mycket saker värderas av människor som inte har något alls.

En av grundpelarna i den här kraftsamlingen utgår från tanken att ge ungdomarna chans att vistas närmare flora och fauna. Att besöka moder jords verkliga hemmaplan bedöms ha flertalet positiva aspekter i unga människors tillvaro.
– I oktober ska vi ut och fjällvandra med dem, fatta vilken grym grej att få göra för första gången. Därför efterfrågar vi bland annat sovsäckar, vandringskängor, tält, spritkök och dylik utrustning, utvecklar Urban Lindblom.

Volleyboll är också det en företeelse som sporrat de berörda tonåringarna.
– Det tog snurr direkt, och nu är flera av dem på gång att starta ett lag, skrattar han.
– En av killarna sprang runt i ett par gamla Converse, nästan helt utan sula, men hade hela tiden inställningen att “det är ok, det går bra”, för att inte vara till besvär. Då vill man både som yrkesverksam och medmänniska hjälpa till. Vi ska inte agera någon sorts överfarsa eller övermorsa, men vi kan undersöka vad det är som behövs, och vad kan vi ge?

Den 1, 2 och 3 oktober skapar därför Sportotek tillsammans med Röda Korset ett högkvarter för insamling, hos Smart Fart på Slaggatan i centrala Falun. Smart Fart drivs numera av Röda Korset Falun i samklang med Kopparstaden och denna verksamhet innebär bland annat att man hyr ut renoverade cyklar till studenter.
Utrustning och hjälpmedel inom fritid-, natur- och idrottsaktiviteter mottages tacksamt för att sedan distribueras till dem i stort behov av den.

Familjefarsan Omar Abdi har själv gjort den såväl fysiska som psykologiska resan från ett härjat hemland till något annat som med tiden blev ett nytt hem.
– För mig har det absolut viktigaste varit att jag fått en identitet.
Han nickar instämmande när Urban fortsätter:
– Oavsett vad som händer längre fram så är viktigt att ge de här ungdomarna en känsla. En känsla av att under tiden du är här, så betyder du någonting. Du är någon.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 40 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS