Nils Kuylenstierna är välmeriterad infektionsläkare vid Region Dalarna, och han förtydligar runt medicinering av äldre personer som lever med hiv. “Det kan uppstå biverkningar, men i dessa fall kan man byta medicinering och kroppens förmåga att ta till sig medicinerna förändras inte på grund av åldersfaktorn”.
Foto: Dreamstime

Friska krafter för äldres liv med hiv

DALARNA Hiv-Sverige är en förening som sedan 1990 stöttar människor med hivsmitta. Nu lyfter man en digital portal för ökad livskvalitet för äldre människor som lever med viruset.

I tre år har man jobbat med ett nationellt äldreprojekt. Syftet är att synliggöra och förbättra livssituationen för äldre människor som lever med hiv.
Resultatet lystrar till leva-livet.se.
Leva.
Livet.
Forumet talar till såväl de smittade som närstående och vård- och omsorgspersonal.
– Arbetet som Hiv-Sverige har genomfört i bred samverkan under den här tiden är viktigt. Det handlar om att åldras med hiv och dess konsekvenser, säger Sören Juvas, ombudsman för Hiv-Sverige.

Insatserna visar att förändringar krävs för att nå förbättringar på området.
På hemsidan återfinns personliga livsberättelser samt mängder av kunskapsmaterial om hiv och åldrande.
I dag lever många hiv-smittade till hög ålder, vilket intygas av Nils Kuylenstierna, infektionsläkare vid Region Dalarna med mångårig erfarenhet av att behandla människor med hiv.
Han gör tummen upp för initiativet med leva-livet.se.
– Jag har många patienter som är över 50 år och några som är över 70, berättar han.
– Än så länge har dock hivsmittade lite kortare medellivslängd jämfört med genomsnittet.

Kuylenstierna redogör vidare för medicineringens påtagligt goda egenskaper samt styrkan i kontinuerlig kontakt mellan läkare och patient.
– I dag har hivläkemedel väldigt bra effekt, och oftast behöver man bara ta en tablett per dag och varje tablett innehåller 2-4 preparat.
– I de fall man byter till generika, samma men billigare läkemedel där patentet gått ut, behöver man ofta ta två tabletter men fortfarande bara en gång per dag, utvecklar Nils.

Att som Nils Kuylenstierna möta sina patienter regelbundet är något han betraktar som centralt i vård av en individ som lever med hiv. Och han understryker att virusets inverkan på tillvaron inte behöver intensifieras bara för att personen blir äldre.
– Nej, inte om man är väl behandlad.

I takt med att en hivsmittad blir äldre, orkar kroppen tillgodose sig bromsmediciner på samma sätt som tidigare?
– Det kan av vissa mediciner uppstå metabola biverkningar och biverkningar relaterade till exempelvis njurar, hjärta och kärl.
– I dessa fall kan man byta medicinering beroende på biverkningar, men kroppens förmåga att ta till sig medicinerna förändras inte på grund av åldersfaktorn, klargör Nils Kuylenstierna.

Projektet för leva-livet.se har finansierats med stöd från Allmänna arvsfonden.
I Sverige lever i dag cirka 7 000 personer med en känd hivdiagnos.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS