ANNONS

Melodiströsslande Tomas Wahlgren är dubbelt aktuell med såväl “Dalatoppen”-snurrade singeln “Starkare än oss” som ett 2021 med stora doser ny musik i görningen.
Foto: Joachim Sjöström

Frisinnat och finstämt när Falumusiker omsätter livet i melodier

FALUN/BORLÄNGE En hel värld av känslor och toner. Som landar med olika metod i så gott som alla musiklyssnare. Tolkningen är fri. Livet är ledmotivet.

Tomas Wahlgren omsätter det i melodier.
– Nu kör vi på och har inom kort mer ny musik på gång, klargör en tonsäker Falumusiker.

Formuleringen “vi” omfattar förutom Tomas själv också kreative kompanjonen tillika Borlängestationerade Håkan Frisk.
2020 utgjorde starten för musik med Tomas Wahlgren som rubrik, men duon är bekant sedan tidigare, då Håkan också känner Tomas likaledes musicerande pappa Christer (sångare i uppmärksammade hårdrockarna Freaks and Clowns).
– Vi har samarbetat i ungefär ett år nu och hittat en fin formel, förklarar Tomas Wahlgren.
Håkan Frisk (även bekant från reggaegungande Cubra) sätter lyrik och ackord på pränt, varpå han tar plats vid studions reglage och Tomas kliver in i handlingarna.

32-åringen låter sina vokala klanger besjäla låtar som “Ängel”, “Hjärta av guld”, “Livets krus”, “Så som vi är” och “Starkare än oss”.
Sistnämnda har av P4 Dalarna under veckan snurrats i det för länet populära segmentet “Dalatoppen”.
– Att just den låten efterfrågades är något jag välkomnar, framhåller Tomas Wahlgren.
Och utvecklar gällande styckets fundament och resonansen den slår an i vokalisten.
– En låt till alla som kanske hamnat mellan stolarna, som kämpat och som har upplevt det där vackra i att få hjälp av en annan människa.
– Det kan handla om så otroligt mycket. Att hjälpa någon bygga veranda. Att rädda livet på någon. Storheten finns i medmänskligheten, och “Starkare än oss” är en låt som betyder mycket för mig.

Stämsången som lyfter refrängen i nämna komposition sitter som ståpäls på hud en mild sommarmorgon, och den förhållandevis höga grundpulsen kontrasteras stiligt av sångslingans lika svävande som expressiva figur.
Den emotionellt laddade, elegant melodiskt utformade strategin löper som en röd tråd genom det material som hittills offentliggjorts (“Ängel” och “Starkare än oss” som singlar, varav sistnämnda också paketerad tillsammans med ovan nämnda trio på ep:n “Så som vi är”).

“Hjärta av guld” har tonala tentakler som berör på djupet.
Från första anslag redo att aktivera såväl tårkanaler som fördämningar höljda långt bakom torsons skyddande sarg.
En via vemod vävd, väl exekverad helhet som sätts i brand av mycket stark text och sångmelodi byggd på lika delar stillhet och storm.
Flyktigt fina ekon av The Cranberries smärtsamma “Shattered” och Ulf Lundells melankoliska clou “Utan er” kan anas.

Andra spår upplåter möjlighet att registrera musikaliskt släktskap med Christian Kjellvander, Niklas Strömstedts bitterljuva melodisinne, fragment av Songs: Ohia och även Slipknot/Stone Sour-vokalisten Corey Taylors lynne i ballader som “Bother” och “Snuff”.
– Det är många känslor investerade i de här låtarna. Håkan sätter grunden och jag bär med min bakgrund och framtoning in i det hela och så tar allt form utifrån den kombinationen, berättar Tomas Wahlgren som innan detta musikaliska äventyr också trubadurat och lirat i band under cirka tio års tid.
– Jag och Håkan är två skallar som med olika roller gör det här tillsammans, och vi har redan nu musik som ligger färdig och väntar på att ges ut. Inom kort planerar vi frigöra en ny singel, avslöjar Tomas.

Han lägger tyngd på det faktum att lyriken bär en känslostark inramning som står fri att tolka för lyssnaren.
– Jag vet ju vad låtarna betyder för mig, hur jag upplever dem. Här finns bland annat längtan, vemod, kärlek. Men tolkningen är ju troligtvis en helt annan hos en annan människa.
– Det är något jag anser jäkla viktigt och en storhet i sig, att alla tar in musik och gör den till sin egen, framhåller Tomas.

2021 betraktas av Tomas Wahlgren med tillförsikt, och en musikaliskt fruktsam period väntar.
– Vi befinner oss i ett bra flöde och har mycket på gång. Tycker att vi är något på spåren, något som känns äkta och som handlar om livet.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS