Friluftskompisar visar vägen i skog och mark

DALARNA/BORLÄNGE. Friluftskompis är en satsning under Friluftslivets år. Här paras naturovana ihop med naturvana. För att få fler att upptäcka naturen på ett säkert sätt.

”Jag undrar om ni vill skriva om Friluftskompis Dalarna, en satsning under Friluftslivets år, som kan locka fler att gå ut tillsammans med en naturovan kamrat” skrev Gittan Matsson till tidningen.
Och visst vill vi det.
Låter verkligen som en toppengrej för den ovana friluftsbesökaren, men också ett kul sätt att träffa och lära känna nya människor.
Friluftslivets år pågår 2021. Regeringen och riksdagen har beslutat detta och Naturvårdsverket finansierar. Svenskt friluftsliv samordnar cirka 150 olika föreningar och organisationer som har gått ihop för att få fart på friluftslivet. Allt samlas under namnet ”Luften är Fri” som man kan läsa mer om på www.luftenarfri.nu
I södra Dalarna sker en hel del under Friluftslivets år genom Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet, Naturskoleföreningen och inte minst kommunerna och länsstyrelsen.

Meningen med en Friluftskompis är att en naturvan kan ta med en natur-ovan ut i naturen. Från vänster Metha Wahlström Halse från habiliteringen, Lena Hansson från Naturskyddsföreningen, Gittan Matsson biträdande friluftslivssamordnare på länsstyrelsen, samt driver projektet Friluftskompis Dalarna åt Naturskyddsföreningen Dalarna, Fredrik Lindström från Funktionsrätt Dalarna. Foto: Veronica Rigtorp

Gittan Matsson jobbar dels som biträdande friluftslivssamordnare på länsstyrelsen, samt driver projektet Friluftskompis Dalarna åt Naturskyddsföreningen Dalarna.
Friluftskompis Dalarna är ett projekt som Naturskyddsföreningen Dalarna fått bidrag att genomföra under Friluftslivets år. Målet är att få naturvana att ta med någon/några ovana ut i naturen. Den ovane kan vara en nysvensk, en person med funktionsnedsättning, en granne, ett barnbarn, en farmor, en arbetskamrat etcetera.
– Vi är uppe i cirka 50 sådana möten och hoppas på många fler möten under hösten.
– För att stärka de natur-vana kommer jag att hålla gratisutbildningen ”Guida i naturen nära dig”, två gånger två timmar kvällstid, den 8 och 29 september vid naturreservatet Sjöberget i Borlänge.
Det är också hit Gittan har lockat med sig Metha Wahlström Halse från habiliteringen, Fredrik Lindström från Funktionsrätt Dalarna och Lena Hansson från Naturskyddsföreningen.
De fyra ska gå en vända på Sjöberget.

Gittan Matsson biträdande friluftslivssamordnare på länsstyrelsen, samt driver projektet Friluftskompis Dalarna åt Naturskyddsföreningen Dalarna. Foto: Veronica Rigtorp

Fredrik Lindström har tillsammans med Borlänge kommuns Jacob Wallin och Sofia Larsson varit med och planerat för tillgängligheten upp till Stora stenen, efter önskemål från fritidsledaren på Kvarnsvedens skola. En sträcka på 400 meter med hårt packat grusunderlag så att även skolans elever som är rullstolsburna ska kunna komma ut i skogen vid Sjöberget. Före åtgärden kom de inte längre än till den första informationstavlan.
De fyra diskuterar utförandet och tillgängligheten.
Det är just lättillgängligheten nära bebyggelse och kommunikation som lockar, kanske framför allt för den som inte har tillgång till bil.
– Att komma ut i naturen behöver inte betyda sådana väldiga strapatser. Det kan vara att gå ut i en park, eller en kortare tur till en grillplats, som här på Sjöberget, förklarar Gittan Matsson.

Sjöberget är ett förslag på natur som finns nära kommunikation och bebyggelse.

När Friluftskompis först annonserades ut fick de svar från 28 naturvana och bara 4-5 med naturovana.
Genom att Naturskyddsföreningen också samverkar i projektet ”Friluftsliv på svenska” med Naturskoleföreningen och SFI öppnade det för ett samarbete med de två projekten. Vilket gjort att Friluftskompis fått fler intresserade.
Det kanske låter pretentiöst, men det förklarar Gittan att det inte är.
– Man kan gå ut i en stadspark, följa med och fiska eller titta på fåglar tillsammans med sin friluftskompis.
Lena Hansson medverkade vid kursen med SFI i Lilltorpet i Falun och har goda erfarenheter av utbytet, även om det ibland kunde uppstå viss språkförbistring.
De var först senare när gruppen kom till Falu gruva som många fick en aha-upplevelse och kunde koppla ihop slaggen med gruvhanteringen.
Meta, som jobbar på habiliteringen, ser också att det är viktigt att det inte är för många och svåra hinder på vägen när det handlar om att ta sig ut i naturen, för då skapas inget intresse. Då riskerar vistelsen i naturen att blir en engångsföreteelse.
– Att få komma ut i naturen ger välmående och hälsa och är framför allt bra för den psykiska hälsan, det visar forskning, berättar Gittan Matsson.

Lena Hansson från Naturskyddsföreningen är naturvan som tar med en natur-ovan friluftskompis ut i naturen Foto: Veronica Rigtorp

Friluftslivets år
2021 är friluftslivets år och målet med det är att fler ska upptäcka glädjen i att vara ute i vår vackra natur och ta del av den. Vi utmanar såväl medborgare som beslutsfattare att vara med på vår resa under året, där vi kommer att besöka ett antal platser i Dalarna och lyfta våra unika möjligheter till friluftsliv. Vi vill med detta inspirera till att ge sig ut, för att må bra och för att upptäcka fler delar av vårt vackra Dalarna, skrev länsstyrelsen i inledningen av året.
Friluftslivets år vill uppmärksamma fördelarna med friluftsliv. Att vistas i gröna miljöer mår vi alla bra av, det visar forskningen. Och då är det viktigt att det är lätt för medborgarna att ta sig ut. Det ska inte finnas några höga trösklar för att uppleva naturen och bara vara.
I Dalarna kommer kommuner, föreningar med flera att arrangera ett antal aktiviteter kring friluftsliv under året, för att visa hur lätt det är att ta sig ut och för att inspirera till olika upplevelser och upptäckter.
Genom att följa #luftenärfri i sociala medier kan man se vad som är på gång och vad som hänt hittills.

Stadssjön öster om Hedemora är ett populärt besöksmål. Foto: Niclas Bergvall

Sjöberget
Bildades: 2013
Storlek: 62 hektar.
Läge: Reservatet ligger fyra kilometer norr om Borlänge centrum.
Service: Parkering och rastplatser. Två grillplatser finns i området.
Växter: Flera rödlistade arter har påträffats, exempelvis gränsticka, ullticka och doftskinn. Andra arter som finns är ögonpyrola och violettgrå tagellav.
Källa: Borlänge kommun

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS