ANNONS

Foto: Dreamstime

Frikänns från misstankarna om mened

NORBERG. En man från Norbergs kommun har frikänts från misstankar om mened. Mannen misstänktes ha farit med osanning i samband med en rättegång för ett år sedan men tingsrätten anser att det inte går att bevisa att mannen begått något brott.

I september i fjol hölls en rättegång i Västmanlands tingsrätt där mannen från Norbergs kommun var kallad som vittne. Rättegången gällde bland annat olaga hot och slutade med att en annan man dömdes för olaga hot, vilket inträffade i augusti 2019.
Norbergsbon vittnade under ed i den rättegången om att han aldrig hörde att något hot utdelades vid det aktuella tillfället. Åklagaren ansåg dock att det fanns bevis för att detta vittnesmål var falskt och i februari i år åtalades mannen från Norbergs kommun vid Västmanlands tingsrätt misstänkt för mened.
Enligt åklagaren skulle han ”när han hörts som vittne under laga ed, lämnat osanna uppgifter och förtigit sanningen genom att uppge att NN vid aktuellt tillfälle inte uttalat några hot mot målsäganden”.

Tre vittnen kallades för att berätta om sina iakttagelser från det aktuella tillfället när hotet utdelades. Ingen av dem kan dock säga att de märkte att mannen uppfattade att hotet utdelades, då han stod en bit bort och, enligt ett av vittnena, ska ha stått med ryggen mot händelsen.
Mannen har själv förnekat brott och uppgett att han aldrig hörde att något hot utdelades. Enligt honom skulle han aldrig ljuga i en rättegång om en sådan sak. Han har även uppgett att han vid ett tillfälle gick en bit bort, tillsammans med en annan person, och att hotet i så fall skulle kunna ha utdelats vid detta tillfälle men att han inte tror att så var fallet.
Sammantaget anser tingsrätten att det inte är bevisat att mannen farit med osanning när han vittnade om att han inte hörde att något hot utdelades. Därför frikänner tingsrätten honom från misstankarna om mened.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS