ANNONS

Frida Hansdotter, från Norberg, kandiderar till Internationella Olympiska kommitténs aktivas kommitté.
Foto: IOK

Frida Hansdotter kandiderar till IOK:s aktivas kommitté: “Vill ge något tillbaka”

NORBERG Under vinter-OS i Peking i februari kommer de tävlande att rösta fram medlemmarna i Internationella Olympiska Kommitténs aktiva kommitté. En av kandidaterna är Norbergsbördiga Frida Hansdotter. “Jag vill ge något tillbaka till idrotten och vara en röst åt idrottare”, säger hon om sin kandidatur.

För tillfället finns det ingen svensk medlem i aktivas kommitté inom Internationella Olympiska Kommittén. 2013 valdes den forne höjdhopparen Stefan Holm in och han fanns med fram till sommar-OS i Tokyo i somras.
Vid det mästerskapet ställde den tidigare simstjärnan Therese Alshammar upp men hon fick inte tillräckligt många röster för att väljas in.

I samband med vinter-OS i Peking om ett par månader ställer dock det tidigare alpina skidesset Frida Hansdotter, från Norberg, upp.
– Jag tycker det är viktigt att det finns svenskar med i aktivas kommitté. Jag har pratat med Stefan om vad han har jobbat med och jag tycker det är viktigt att vi belyser frågor som jämlikhet och yttrandefrihet.
– Både IOK och SOK vill bygga en bättre värld genom idrott. Det tror jag också är möjligt och hoppas att de som röstar i Peking i februari ger mig chansen att vara med och bygga en sådan värld, säger Frida Hansdotter i ett pressmeddelande om sin kandidatur.

Frida Hansdotter avslutade sin framgångsrika skidkarriär efter säsongen 2018-19. Foto: Dreamstime

35-åringen är välmeriterad med fyra vinster i den alpina världscupen, 35 pallplatser och fem VM-medaljer. Hon är även regerande olympisk mästarinna i slalom efter triumfen i sydkoreanska PyeongChang 2018. Dessutom vann hon den totala slalomcupen säsongen 2015-16.
– För en alpinåkare och idrottare är OS det största. Guldet i PyeongChang kommer jag att minnas för alltid. Men jag vet också hur mycket fokus och hårt arbete det krävs för att ta sig dit. Därför vill jag hjälpa idrottare som är mitt i karriären och vara deras röst i olympiska frågor, säger Frida Hansdotter.

OS i Peking invigs den 4 februari och pågår fram till och med den 20 februari. Under mästerskapet får de tävlande rösta fram medlemmarna i aktivas kommitté. De som röstas fram kommer att tillkännages i slutet av mästerskapet.
Kandidaterna är 17 till antalet och fyra av dem kommer att väljas in. Bland kandidaterna är Frida Hansdotter en av fyra som har vunnit OS-guld. De övriga tre är skidskytten Martin Fourcade (från Frankrike), skridskoåkaren Ireen Wüst (Nederländerna) och snowboardåkaren Eva Samkova (Tjeckien).

Kandidater
Här är alla 17 kandidater till Internationella Olympiska Kommitténs aktiva kommitté:
Frida Hansdotter, Sverige, alpint.
Seun Adigun, Nigeria, bob.
Nathan Ikon Crumpton, Amerikanska Samoa, skeleton.
Jernej Damjan, Slovenien, backhoppning.
Martin Fourcade, Frankrike, skidskytte.
Shiva Keshavan, Indien, rodel.
Te-An Lien, Taiwan, rodel.
Jaqueline Mourao, Brasilien, längd.
Maria Ntanou, Grekland, längd.
Mathilde Amivi Petitjean, Togo, längd.
Eva Samkova, Tjeckien, snowboard.
Florence Schelling, Schweiz, ishockey.
Oluseyi Smith, Kanada, bob.
Dalia Soberanis, Guana, skridsko.
Raluca Stramaturaru, Rumänien, rodel.
Ireen Wüst, Nederländerna, skridsko.
Källa: Sveriges Olympiska Kommitté (SOK)

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 43, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS