ANNONS

Årskurs 6 på Lunds skola tog hem förstapriset i Stora Ensos tävling.
Foto: Niclas Bergvall

Från kartong till klimatsmart produkt Lunds skola prisas för hållbart skapande

AVESTA Lysande och klimatsmarta idéer har lagt grund för framtida hållbara produkter. Det har årskurs sex i Lunds skola sett till och deras gravljus tog hem priset i Stora Ensos tävling! Idéer för en hållbar framtid”. Fors skola fick ett hedrande extrapris för deras klimatsmarta kundkorg.

Malin Andersson projektledare, pedagog och samordnare för NTA, Naturvetenskap och teknik för alla. Foto: Niclas Bergvall
Stora Enso har genomfört projektet tillsammans med årskurs 6 i Avesta kommun. Uppdraget var att ta fram en hållbar lösning i kartong och som i dag endast finns i andra material.
Malin Andersson är projektledare, pedagog och samordnare för NTA, Naturvetenskap och teknik för alla, och berättar om projektet.
– NTA är en ekonomisk förening och medlem i Avesta kommun och ett uppdrag är samarbete med företag. Eftersom vi har Stora Enso i vår kommun har vi bestämt att sexorna ska jobba med det här. Man måste också vara tolv år för att kunna göra studiebesök hos Stora Enso, säger Malin Andersson.
Anna-Carin Sundström, kommunikationschef på Stora Enso Fors, säger att på grund av pandemin har de inte kunnat ta emot eleverna i årskurs 6 för ett studiebesök som de vanligtvis gör.
– Så vi fick tänka om. Eftersom eleverna inte fick komma till bruket, har bruket helt enkelt fått komma till skolorna i stället. Verkligen roligt med alla kreativa förslag, säger Anna-Carin Sundström.
Stora Enso skapade en liten informationsfilm till lärarna och vad man kan göra med pappersmassa och kartongmassa. Eleverna fick kartong och skulle sedan komma fram till en idé för en hållbar framtid.
– Sedan ska de berätta om idén och vad man kan använda produkten till och för vilka den kan användas, säger Malin Andersson.
Projektet drivs för att få fler elever att bli intresserade av naturvetenskapliga och tekniska linjer på gymnasiet för att få fram fler ingenjörer.
Eleverna byggde en prototyp av produkten och Malin Andersson har åkt till klasserna och hämtat bidragen. En jury har sedan kollat förslagen och utsett en vinnare.
– Totalt var det 42 hållbara idéer och förslag fördelat på sex skolklasser och alla hade en idé och tanke men vissa stack ut lite mer, säger Malin.
Priset stod mellan några klasser och vägde. Sexorna i Lunds skola fick idén till gravljus efter en städdag då de såg att många lyktor hamnat som skräp i naturen. Den idén ledde fram till förstapriset på 5 000 kronor och eftersom Fors skola också var så bra tog Stora Enso fram ett extrapris på 2 500 kronor.
– Mycket roligt med det positiva mottagandet hos lärare och elever. Jag kände redan innan pandemin att vi borde göra något roligare för just den här målgruppen. Det är genom samarbetet med NTA som den här tävlingen blev en rolig möjlighet. Alla deltagare har gjort en hjälteinsats med sin uppfinnerikedom i tävlingen, säger Jan Björklund, HR på Stora Enso Fors.
I onsdags morse fick de tolv eleverna i årskurs 6 veta att de hade vunnit. Malin Andersson informerade klassen och även klassföreståndare Amanda Gustavsson.
– Det var en nyhet för mig också, jag fick precis veta att vi vunnit, säger Amanda.
Bara tre veckor återstår av terminen, sedan väntar sommarlov och därefter högstadiet.

Vad vill ni göra för pengarna?
– Åka till Barcelona och kolla på fotboll, ropar en av killarna.
Kanske svårt att genomföra…
– Men något kul ska vi hitta på, säger Amanda Gustavsson.

Motiveringen till första priset lyder: “Det här tävlingsbidraget upplyste oss i juryn om att det finns ett problem som måste åtgärdas. Barnen har inte bara identifierat ett problemområde utan även skissat på en smart produktlösning som är klimatsmart och värnar om djurlivet. Juryn bedömer att genom ett innovativt arbete skulle denna idé kunna bli en hållbar produkt för framtiden. Gravlyktor är fina på kyrkogårdar men ett problem för djur och natur, juryn har därför utsett klass 6 i Lunds skola som vinnare.”

Fors skola fick andra pris för matkorg och förpackning till vindruvor.
Motiveringen lyder: “Det här tävlingsbidraget var så genomtänkt och bra att juryn beslutade om att dela ut ett extrapris. Barnen har inte bara identifierat ett problemområde utan även gjort en välarbetat och klimatsmart produktskiss. Juryn bedömer att genom ett innovativt arbete skulle denna idé kunna bli en hållbar produkt för framtiden. En återvinningsbar kundkorg är en smart produkt, juryn har därför utsett klass 6 i Fors skola till andra plats. “

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS