Efter 30 år i Stockholm och lika länge i filmbranschen tog Joachim Stridsberg klivet till Norberg och ett jobb som kulturchef för 2,5 år sedan. “Det här är en fantastisk kulturkommun”, säger han.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Från film- och operaproducent till kulturchef

NORBERG När Joachim Stridsberg tillträdde tjänsten som kulturchef i Norberg hade han jobbat i Stockholm som producent inom film- och operabranschen i 30 år. Att lämna kulturlivet i huvudstaden för att bo och verka i Norberg känns som ett ovanligt stort steg men Joachim Stridsberg ångrar sig inte.

– Nej, det här är ett varierande jobb med allt från byråkrati till praktiska insatser. Jag älskar att vara ute och träffa föreningar och Norberg är en fantastisk kulturkommun, säger han.

Joachim Stridsberg har rötterna i Kalmar och han har också bott i Malmö innan flytten gick till Stockholm. Han är civilekonom i botten men det blev för enahanda och kulturfattigt och i stället drogs han till filmbranschen och blev filmproducent. Joachim Stridsberg såg också till att Mikael Niemis bok Populärmusik från Vittula blev film.
– Min mamma kom från norra Tornedalen och det ingav säkert förtroende. Det hade jag även nytta av när en film om Lappland och samernas historia skulle produceras av Richard Hobert. Jag sa att jag kunde allt om Lappland och samer vilket inte är riktigt sant men jag fick jobbet som produktionsassistent.
Joachim Stridsberg jobbade med film i nära 20 år, hade eget filmbolag i tio år och arbetade med filmproduktion fram till 2018. Han har medverkat till många filmer som exempelvis Hoppet, Am I Experienced och Balladen om Marie Nord och hennes klienter. I april 2019 var det dock dags att vända blad då han tillträdde tjänsten som kulturchef i Norberg.

Har du någon tidigare koppling till Norberg?
– Nej, ingen direkt koppling men jag har fått vissa hintar om orten genom olika filmprojekt. Som exempelvis Yvonne Grönings sorgebok ”Kärlekens pris” som låg till grund för regissören Lennart Hjulströms film Rusar i hans famn. Manuset skrevs av Yvonne Gröning i samarbete med Lennart Hjulström.
Joachim Stridsberg hann jobba knappt ett år innan pandemin var ett faktum och såväl kulturliv som övrigt bromsades upp.
– Det var jobbigt för alla. Under en lång tid var min arbetsplats nästan spöklikt öde med cirka fem personer på varje våning.
Så småningom började restriktionerna lätta och föreningslivet kom igång liksom kulturen. Joachim Stridsberg tycker ändå att det är bra att hålla lite avstånd ”för att vänja sig vid folksamlingar igen”.
– Jag älskar festivaler och i somras gjorde vi en bokfestival, det var jättekul. Norberg är en fantastisk kulturkommun och nu har vi tagit fram en kulturplan för 2022-2025.
Förra året hamnade också Norberg på plats nummer åtta av landets 290 kommuner i kategorin kultur. Detta i samband med tidningen Fokus årliga ranking.
– Det var otroligt glädjande och bevisar att vi är en kommun att räkna med.
Joachim Stridsberg konstaterar att kulturen inte har så mycket resurser men har stort stöd både regionalt och från statliga kulturrådet.
– Jag tycker vi skulle ha mer samverkan med orter utanför vår egen kommun, det gynnar oss alla, säger Joachim Stridsberg och fortsätter:
– Här finns så många kulturella kreatörer, starka föreningar och en skidtradition som kan utvecklas ytterligare. Nu har vi en snöhög som lägger grund för tidig snöläggning och det gynnar både ort och föreningar.

Joachim Stridsberg lyfter också musiklivet som kan bli stort med tanke på Peter Vidbergs arbete med Kärrgruveparken.
– Tänk att ha en allsång i parken. Det hoppas vi på till sommaren och Peter är med på noterna, säger Joachim Stridsberg entusiastiskt och fortsätter:
– Jag är väldigt musikintresserad och Kärrgruveparken har en fantastisk historia. Ebba Grön hade exempelvis sin sista konsert där 1982.
Att Joachim Stridsberg ser stora möjligheter för kulturlivet i Norberg är tydligt. Han berättar att i somras var planen att två tjejer skulle sätta upp Ronja Rövardotter som en utomhusteater vid Nya Lapphyttan. Nu blev det aldrig av på grund av pandemin.
–Men det är verkligen intressant och även om vi inte kan finansiera allt kan vi ändå vara med och ge stöd.
Han lyfter också Klackberg som ett fantastiskt område med utvecklingspotential.
– Här skulle vi kunna ha mountainbikebanor. Då har vi en plats för aktiviteter både sommar och vinter.

Sedan tidigare finns ett medborgarförslag om en fritidsbank och på frågan hur det går blir svaret:
– Det blir en fritidsbank och nästa år ska allt vara igång men vi söker en stor lokal som måste ligga centralt. Till att börja med hoppas jag att vi får in mycket skidor med tanke på Engelbrektslopp och ungdomslopp.
Ett annat medborgarförslag som blivit verklighet är skyltningen av Lilian Fernqvists promenad vid den nya gångbron till Fridahallen.
– För att uppmärksamma skyltningen kommer vi att ha en liten ceremoni på Abrahamsgården där hon verkade som keramiker under många år.
I somras slutade Tobias Back sin tjänst som näringslivsutvecklare och frågan är:

Kommer det en ny näringslivsutvecklare?
– Ja absolut. Vi har ett aktivt näringsliv och det är en nyckelfunktion i Norberg. Vi har haft intervjuer och är i slutskedet och det kommer snart att vara klart vem som får uppdraget. Vi räknar med att i december är vår nya näringslivsutvecklare på plats.
Med tanke på Joachim Stridsbergs bakgrund är frågan om han saknar film- och teaterbranschen:
– Nej, jag trivs i Norberg och med nuvarande uppdrag. Det är ett varierande jobb och jag älskar att vara ute och träffa föreningar med mera.

Kulturchef i Norberg
Namn: Joachim Stridsberg
Ålder: 58 år.
Yrke: Kulturchef i Norberg.
Bor: I en vindsvåning i centrala Norberg.
Familj: En särbo i Umeå. Vi har många kulturella beröringspunkter och ses när vi kan.
Fritid: Älskar att vandra, cykla och att spela tennis. Området vid Noren är min favoritpromenad i Norberg och då kan jag gå 7-8 kilometer.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS