ANNONS

Tomas Kindmark, Ida Andersson och Pernilla Kindmark, faster till Ida, har samlats i butiken.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Från elmaterial till installation av solceller

KRYLBO För 55 år sedan startade Krylbo Elmontage och sedan dess har anställda sett till att företaget drivits vidare. De senaste tio åren är det makarna Pernilla och Tomas Kindmark som äger och driver företaget. – Nu blir vi kvar i nuvarande lokal i nio månader sedan flyttar vi in i gamla mejeriet i Krylbo. Då kommer vi att få mer plats för både butik och lager, säger Tomas Kindmark.

Pernilla Kindmark har jobbat i företaget sedan 1989 och 1998 tog hon över drift och ägarskap.
– Min dåvarande chef gick i pension och då köpte jag företaget tillsammans med tre killar som blev delägare, men sedan 2011 är det jag och Tomas, säger Pernilla.
Det var också Pernilla Kindmark som utökade verksamheten med vitvaror. Butiken är välfylld och förutom vitvaror saluförs dammsugare, belysningar i alla former, elmaterial med mera.
– Många kunder tror fortfarande att butik och Elmontage är två olika företag, men det hör ihop. Förra året höjde vi omsättningen i butiken med 60 procent och en orsak var pandemin som gjorde att många var hemma och fixade istället för att resa, säger Tomas.

Under åren har företaget flyttat mellan olika adresser i Krylbo men bara kortare sträckor.
– Vi har nog gjort de flesta elinstallationer i fastigheter runt om i Krylbo och nu fortsätter det med renoveringar i samma fastigheter, säger Tomas.
Antalet anställda har varierat men till hösten kommer man att vara nio personer i företaget.
– Det är svårt få tag på elektriker och de senaste åren har vi tvingats säga nej till jobb på grund av att vi saknar behörig personal. Det hoppas vi ska bli bättre till hösten. Vi är egentligen lite för breda för att vara så små, säger Tomas och fortsätter:
– Vi utför allt från service och felsökningar till nyinstallationer i villor, affärslokaler, industrier med mera.
Kundkretsen är bland annat företag, kommun och privatpersoner och Krylbo Elmontage har också flera samarbetspartners.
Såväl butiksinnehåll som uppdrag med service och installationer ökar och det gäller inte minst solcellsinstallationer. Tomas berättar att de har installerat solceller i fem år och intresset växer.
– Däremot har det varit jobbigt med alla politiska beslut som ändrar förutsättningarna på marknaden för solceller. Uppskattningsvis har vi satt upp ungefär 3 000 solpaneler och störst intresse är det hos bostadsrättsföreningar, säger Tomas.
Det har också inneburit installationer av mätare för individuell mätning och debitering, IMD, för att minska energiförbrukningen.
– Främst vill vi verka lokalt här i Krylbo när det gäller solcellsinstallationer och service men vi har också en del uppdrag i Norberg, Hedemora och i Sala.
De senaste tre åren har Krylbo Elmontage AB även haft mycket jobb med elbilsladdning åt Garo.
– När vi flyttar in i gamla mejeriet ska vi både montera solceller och ha laddare för elbilar.

Vilka är utmaningarna?
– Största utmaningen är att få kompetent personal. Men Avesta ligger bra till att få fram elektriker och vi tar emot elever från ETG, elteknikgymnasium, som gynnar både elever och företag, säger Tomas Kindmark.

Krylbo Elmontage
Bengt-Olov Eriksson och Tore Johansson grundade företaget 1966
1998 tog Pernilla Kindmark över företaget tillsammans med tre anställda och 2011 tog makarna Kindmark över drift och ägarskap.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS