ANNONS

Jon Lind har varit vd för Vikmanshyttebaserade batteriladdarföretaget CTEK sedan 2013. Men när han först fick frågan så tackade han nej. “Fast sedan fick jag vet att det handlade om CTEK och då blev det svårt att säga nej”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Framgångssagan CTEK har nått börsen – möt vd:n som först tackade nej till jobbet

VIKMANSHYTTAN För snart 25 år sedan startades CTEK i Vikmanshyttan. I dag sysselsätter batteriladdningsföretaget 200 personer över hela världen, varav ett 90-tal i Vikmanshyttan, och nyligen börsintroducerades företaget – vilket lockade enormt intresse från aktiespararna. “Det är ett kvitto på att vi gör något som berör många”, konstaterar Säterbon Jon Lind, som är vd för CTEK – en post som han dock först tackade nej till.

Nästa år är det 40 år som produktutvecklingsbolaget Creator bildades i Vikmanshyttan. Företaget kom bland annat in på batteriladdare och så föddes dotterbolaget CTEK för att vidareutveckla laddarna. För ett par år sedan slöts cirkeln då Creator integrerades i CTEK.
– Vi utvecklar alla våra produkter själva och är inne och petar i alla små detaljer. Vi har en djup kunskap kring det som vi tar fram. Vårt laboratorium, Power Center, är en viktig del för oss. Här kan vi prova oss fram, bland annat genom att testa laddning i olika temperaturer i vårt klimatrum, berättar Jon Lind.

Själv har han varit vd sedan 2013. Efter att ha utbildat sig till mekingenjör på Högskolan Dalarna i Borlänge började han jobba på Dellner i Vika, med att designa och utveckla verktyg. De sista åren var han vd för en del av företagets verksamhet. Han jobbade från Shanghai där han och familjen trivdes bra. Men så kom ett samtal från hembygden…
– 2012 fick jag ett samtal från en rekryterare som undrade om jag var intresserad av ett vd-jobb i Dalarna. Jag tackade nej direkt. Då frågade hon: “Men vill du inte ens veta vilket företag det gäller?”. När jag fick höra att det var CTEK det gällde så blev det svårt. Jag har ett stort motorintresse och hade använt CTEK:s produkter. Jag träffade dåvarande ägaren Altor och styrelsen och så blev det så, berättar Jon Lind.

Några exempel på batteriladdare som CTEK har tagit fram. Foto: Pär Sönnert

Men vad gör CTEK egentligen? Jon Lind förklarar att företaget står på två teknikben.
– Först har vi våra 12- och 24-voltsladdare. De bygger på en teknik som vi tog fram redan 1997, så kallade “smarta laddare”, och som vi var först i världen med. Tekniken går ut på att det går en puls till batteriet som gör att laddaren och batteriet kan kommunicera med varandra. På så sätt kan man hitta den optimala laddningen för just detta batteri. Det får inte bli för lite laddat men inte heller för mycket, då det kan bli farligt, säger Jon Lind och tar ett exempel:
– Säg att du har en sommarbil som ställs undan över vintern. Då kan bilen laddas med denna laddare, så att batteriet är optimalt laddat när bilen ska användas igen till våren.

Dessa laddare finns både i mindre varianter, för privatpersoner, eller större som används av bilverkstäder.
– Sedan har vi det andra teknibenet som gäller elbilsladdare. Det är väldigt aktuellt med elbilar nu och branschen har nått “tipping point” nu, det finns ingen återvändo för bilbranschen – nu måste de satsa på elbilar. Tillväxten är enorm inom detta och där har vi positionerat oss som leverantör av elbilsladdare. Det är superintressant att vara med mitt i denna förändring, säger Jon Lind.

Bland företagen som CTEK levererar batteriladdare till finns Ferrari, Lamborghini och Ford, vilket symboliseras i företagets Power Center där dessa modellbilar finns. Foto: Pär Sönnert

I ett av rummen i CTEK:s Power Center i Vikmanshyttan står tre små modellbilar, från Ferrari, Lamborghini och Ford som CTEK levererar laddare till.
– Det är väldigt häftigt att det finns skyltar med Lamborghinis logga och så står det “Powered by CTEK” på samma skylt. Det är stort. Nyligen gick vi ut med att vi ska leverera elbilsladdare direkt till General Motors. Dessutom levererar vi laddare till Pininfarina, ett italienskt designmärke som gör elbilar i supersportbilsklassen som kostar 25 miljoner kronor. Man blir extra stolt över att få jobba med sådana stora varumärken, det är en förtroendefråga, säger Jon Lind.

Företaget är verksamt i ett 70-tal länder och levererar batteriladdare till massor av företag världen över. Av de 200 anställda jobbar ett 90-tal i Vikmanshyttan.
– Vi finns i fyra olika lokaler här i Vikmanshyttan. Förklaringen till att vi har lyckats så bra under årens lopp är människorna. Vi har liksom ingen maskin som står i ett hörn och som gör jobbet. Våra anställda är superviktiga.

CTEK har verksamhet i fyra olika lokaler i Vikmanshyttan. “Förklaringen till att vi har lyckats så bra under årens lopp är människorna. Vi har liksom ingen maskin som står i ett hörn och som gör jobbet. Våra anställda är superviktiga”, betonar Jon Lind. Foto: Pär Sönnert

I slutet av september börsnoterades CTEK på Nasdaq Stockholm. Intresset var stort och aktien “övertecknades”, vilket innebär att antalet förbokade aktier vida överskred det befintliga antalet aktier.
– Att det var så många som ville köpa aktier visar att vi gör något som berör många och att de vill vara med på resan, säger Jon Lind.

Varför skedde börsnoteringen just nu?
– Altor har varit huvudägare en väldigt lång tid och har hjälpt oss att utvecklas. Det är ett riskkapitalistbolag som har som affärsidé att köpa upp bolag, utveckla dem och sedan sälja bolagen vidare. Nu stod Altor för valet att antingen sälja eller börsintroducera företaget. Styrelsen tyckte att det sista var den bästa vägen att gå. I samband med att vi skulle börsnoteras gick investmentbolaget Latour in som huvudägare med 31 procent av aktierna. Jag är stolt och glad över att vi har fått en ägare av den sorten. Latour gör långsiktiga investeringar och det ger en tydlig signal att vi har fått in en så trygg ägare, säger Jon Lind som även påpekar att det inte är så mycket som har förändrats efter börsnoteringen:
– Vi har fått en ny ägarform, med fler aktieägare, men i övrigt är det inget nytt mer än att vi har fått en ökad exponering. Vi ska fortsätta att fokusera på det vi är bra på. I september lanserade vi en ny sorts batteriladdare, som känner av vad det är för kemi i batteriet och därmed kan räkna ut hur mycket som behöver laddas. Det viktigaste är att laddningen sker enkelt och säkert, säger Jon Lind.

Själv ogillar han epitetet “Börs-vd” som han har omnämnts som efter börsnoteringen.
– Det känns som ett laddat ord. Jag brukar säga att jag fortfarande är Jon, som är född och uppvuxen längs en grusväg i Säter och att jag fortfarande bor kvar där, på föräldragården, säger han.

Säterbon Jon Lind har varit vd för CTEK sedan 2013. Foto: Pär Sönnert

Finns det någon risk att företaget växer ur lokalerna i Vikmanshyttan och flyttar någon annanstans?
– Det verkar inte finnas någon ledig industrilokal alls i Vikmanshyttan just nu, så det skulle vara svårt att utöka. Men företaget vill bevara sina rötter och vårt dna som finns här i Vikmanshyttan. Det finns inget alls som pekar på att vi skulle lämna Vikmanshyttan eller att vi skulle växa ur lokalerna här. CTEK har kontor i Norrköping, Stockholm, Hannover, Chicago, Hongkong och Kina. Dessutom har vi ett antal hemmakontor över hela världen. Även om mycket kan göras digitalt så är det bra att människor träffas fysiskt, som här i Vikmanshyttan, säger Jon Lind.

Faktum är att redan före coronapandemin hade CTEK börjat med distansarbete där anställda jobbat hemifrån.
– Vi har investerat mycket i den infrastrukturen. Det har gått väldigt bra och det är något som vi ska fortsätta med, säger Jon Lind.

Jon Lind:
Ålder: 49 år.
Bor: I Säter, bor på föräldragården där jag är född och uppvuxen.
Familj: Frun Åsa, två barn som är 22 och 19 år.
Yrke: Vd för CTEK sedan 2013. Har tidigare jobbat på Dellner.
Intressen: Löpning, cykla mountainbike, åka skoter. Sedan gillar jag racing. Jag kör inte själv men tittar gärna. Dessutom gillar jag att snickra på huset och meka i garaget. Det är skönt att lämna datorn en stund.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter), nr 47, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS