ANNONS

Therese Nylén, kultursamordnare i Säters kommun, och Sofia Ylinen, kultursekreterare i Säters kommun, framför delar av fotoutställningen “Mother of Choice” som visas i fönstren till Kulturhörnan på Säters bibliotek.
Foto: Pär Sönnert

Fotoutställning om assisterad befruktning visas i fönstren

SÄTER Det pågår en fotoutställning i fönstren vid Kulturhörnan på Säters bibliotek. Ämnet är ofrivillig barnlöshet och assisterad befruktning. “Detta är ett ämne som man kanske inte pratar så mycket om”, säger kultursamordnaren Therese Nylén.

Utställningen i fråga heter “Mother of choice” och är en fotoutställning av fotografen Loulou d’Aki.
– Hon gör mycket frilansuppdrag men även egna fotouppdrag som går mer mot konsthållet. Jag känner henne och visste om att hon hade den här utställningen, berättar Therese Nylén.

Då det inte går att hålla några utställningar i Kulturhörnan så har fönstren i byggnaden använts för att visa upp utställningen.
– Det är ett sätt för oss att nå ut till dem som annars kanske inte hade tagit del av utställningen. Här kan man se utställningen även på kvällstid. Jag har mitt kontor här intill och såg under konstrundan hur många förbipasserande stannade till och tittade på utställningen som Lidéns Möbler hade i sina lokaler på andra sidan gatan, säger kultursekreteraren Sofia Ylinen.

Själva utställningen består av foton av kvinnor som har valt att skaffa barn via assisterad befruktning.
– Vi vill belysa den här frågan. Det är nog många kvinnor som känner igen sig i ofrivillig barnlöshet. Åren går och man undrar om det ska bli några barn. Man kanske känner stress över att inte ha hittat en partner att skaffa barn med. Konstnären har sökt kontakt med kvinnor som genomgått detta och frågat dem om de vill vara med, säger Therese Nylén.

Sandra och Lilje, en av mammorna och barnen, som porträtteras i fotoutställningen “Mother of Choice”. Lilje föddes efter en insemineringsbehandling med ägg som donerades av Sandras syster. Om beslutet att bli singelmamma säger hon:
”När läkaren kom in och sa till mig att jag nog inte skulle vänta för länge med att ha barn, tänkte jag: ´Nu gör jag det bara, med detsamma!´ Ett år senare var jag gravid.” Foto: Loulou d´Aki.

 

Förutom ett fotografi av kvinnorna och deras barn finns även ett polaroidfoto, taget av kvinnan själv och skildrar vardagslivet, samt en teckning där kvinnan har målat hur hon i yngre år trodde att hennes familj skulle komma att se ut i framtiden.
– Det här är ett ämne som är lite tungt, som man kanske inte pratar så mycket om. Lagstiftningen om assisterad befruktning kom till 2016 i Sverige men det förekom ju även tidigare än så. Bland annat åkte kvinnor till Danmark och blev inseminerade, berättar Therese Nylén.

Utställningen pågår fram till och med den 12 juni.
– Den har tidigare visats internationellt, bland annat i Grekland och Japan. Men själva utställningen är egentligen betydligt större, detta är en tredjedel av utställningen, säger Therese Nylén.
– Det är roligt att kunna visa en internationell utställning här i Säter, säger Sofia Ylinen, som tror att utställningar i fönstren kan ske fler gånger, även efter pandemin.
– Konst handlar inte om att man säger “Nu ska vi debattera det här”. I stället kan konsten vara en ingång till ett ämne, att betraktaren först tar in ämnet via konsten och sedan kan läsa på mer om ämnet i fråga, säger Sofia Ylinen.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 21, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS