ANNONS

Peter Nyblom fångar upp känslan i lämnade industrilokaler.
Foto: Peter Nyblom

Fotograf ger avtryck i Galleri Norberg

NORBERG Fotograf Peter Nyblom från Fagersta inledde säsongen på galleri Norberg med utställningen Avtyryck. och utställningens titel syftar på de spår som järnindustrin och gruvnäring lämnat i Bergslagen. Något som Peter Nyblom dokumenterat med sina bilder.

En av Peter Nybloms bilder.
Peter Nyblom är mest känd som dokumentärfotograf och har samarbetat i ett antal fotoprojekt.
Foto: Privat
– Vi brukar öppna till påsk men det blev lite senare i år på grund av pandemin. Peter Nyblom är en mycket trevlig fotograf och vi kunde genomföra en vernissage med hänsyn till rådande restriktioner, säger gallerist Beppe Karlsson och fortsätter:
– Peter fångar upp känslan i Bergslagen, gruvor och lämnade industrilokaler, med viss melankoli och förgänglighet i tillvaron.
Peter Nyblom är mest känd som dokumentärfotograf och har samarbetat i ett antal fotoprojekt, senast med författaren AnnMarie Gunnarson i boken Slaggsten & Slagghus: Unika Kulturskatter (2016).
Peter Nyblom flyttade som ung från Finland till Sverige och i Fagersta arbetade han fram till nedläggning vid Stålverk 2. Denna nedläggning i mitten på 1980-talet blev föremålet för hans första stora projekt.
Nybloms bilder har ofta arbetet och arbetaren i fokus. Viljan att dokumentera kombineras med ett strakt konstnärligt uttryck.
Peter Nyblom kommenterar sitt skapande med orden “Det finns inga genvägar i mitt bildskapande, framgångar kan komma sent, kanske aldrig, men viljan att skapa går inte att stoppa”.
Peter Nyblom har också gett ut flera böcker på eget förlag och medverkat i många andra bokprojekt. Han har haft en lång rad utställningar och även producerat bildspel för bland annat Nordiska Museet.
År 2014 tilldelades Peter Nyblom Johan Ahlbäckspriset i Smedjebacken. Samma år blev han utsedd till Årets Fagerstabo ”För sitt mångåriga arbete att levandegöra Fagerstas moderna historia”.
De senaste åren arbetar Peter tillsammans med forskaren Jan af Geijerstam med ett större projekt om fotografer med anknytning till Fagersta bruk mellan 1880 till 1980.
– Utställningen visas till och med den 27 maj och galleriet är öppet onsdag-lördag mellan klockan 12.00 och 18.00 och söndagar klockan 11.00-15.00, säger Beppe Karlsson.

Vem blir nästa utställare?
– Det är en konstnär från Stockholm, Helena Elfgren, som visar måleri och grafik från och med lördagen den 29 maj. Sen rullar det på hela säsongen med olika utställningar till och med september, säger Beppe Karlsson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS