Första spadtaget i Jakobdalen tog av, från vänster byggprojektledare Tunabyggen Arne Andersson, Byggpartners VD Fredrik Leo, marknadschef Tunabyggen Pernilla Bergkvist, fastighetsvärd Tunabyggen Mustafa Abdirahman, kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman, ordförande fastighets AB Hushagen Ronny Beyer och ordförande Tunabyggen Kenneth Persson.
Foto: Veronica Rigtorp

Första spadtaget för Borlänges nya stadsdel

BORLÄNGE. Första spadtaget i nya stadsdelen Jakobsdalen, här blir det två punkthus med 94 lägenheter, granne med Nygårdskolan. Husen beräknas vara klara på senhösten 2020.

De nya husen kommer med en prislapp på 170 miljoner kronor.
– Vi utmanade branschen genom att sätta ett tak på 150 miljoner kronor inklusive moms. Hyresnivåerna ska bli rimliga, så det ska kunna gå att bo här. Vi har sökt investeringsstöd, som vi inte fått beviljat än, men har goda förhoppningar om att få, säger Jörgen Olsson, Tunabyggens VD.
– Jakobsdalen är en helt ny stadsdel som ska växa fram med en blandning av olika boendeformer och med fokus på hållbarhet. Genom att Tunabyggen nu är först med att sätta spaden i marken för nya lägenheter, vill vi bidra till och vara med och starta den utvecklingen, säger Kenneth Persson, ordförande i Tunabyggen.

Jakobsdalen är ett kommunkoncernprojekt där olika aktörer samspelar och där Tunabyggen nu är först ut med att bygga.
– Det här är ett unikt stadsutvecklingsprojekt som omfattar bland annat nya bostäder, verksamheter, stadsodlingar och hållbara trafiklösningar. Målet med Jakobsdalen är att tillsammans skapa ett modernt bostadsområde med trivsam livsmiljö, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

De två punkthusen blir sju våningar höga och ska innehålla ettor, tvåor och treor. Alla lägenheter har balkong och de blir utrustade med tvättmaskin och torktumlare. En tydlig idé med Jakobsdalen är att stadsdelens framväxt och utveckling de kommande åren ska göra det lätt för de som bor där att leva hållbart.
– Husen på Studievägen får solfångare på taken som bidrar till uppvärmning av lägenheternas varmvatten, berättar Pernilla Bergkvist, marknadschef på Tunabyggen.
– Genom att vi också på gården erbjuder låsta cykelförråd med cykelpump vill vi underlätta för de boende att använda cykel. Närheten till centrum, Kupolen och Norra Backa handelsplats och fina cykelvägar gör det enkelt att härifrån ta sig fram med cykel.

Stadsdelen ska växa fram med en blandning av olika boendeformer och med fokus på hållbarhet. Därför har Tunabyggen satsat på höga energikrav i bygget.
– Endast 56 kilowatt timmar per kvadrat, förklarar Carina Vestlund, bygg- och projektledare Tunabyggen.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 19 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS