ANNONS

Dalarnas första fall av coronaviruset är bekräftat. “Det är viktigt att understryka att det här är en person som har smittats utomlands. Vi har i nuläget ingen allmän smittspridning i Dalarna. Men vi behöver alla hjälpas åt för att skydda våra äldre och människor i riskgrupper, håll dig därför uppdaterad på Folkhälsomyndighetens råd och stanna hemma om du har luftvägsinfektion, även vid milda symtom, säger Anders Lindblom.
Foto: Sonny Jonasson

Första coronafallet i Dalarna

DALARNA En person i Dalarna har testats positivt för covid-19. – Personen är lindrigt sjuk och vistas isolerad i sitt hem, informerar Anders Lindblom, smittskyddsläkare, Region Dalarna.

Mannen, som är i 60-årsåldern, kom den 7 mars hem från en semesterresa i Italien. På väg hem fick han lätta symptom och tog dagen därpå kontakt med 1177 Vårdguiden på telefon. Provtagning genomfördes den 9 mars.

– I går kväll fick vi provsvaret som visar att patienten har testats positivt för coronaviruset. Han har lindriga symtom, han mår efter omständigheterna väl och håller sig isolerad i sitt hem, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

– Vi har varit förberedda på att för att vi förr eller senare skulle få bekräftat fall i Dalarna. Vår beredskap för detta är god och nu arbetar vi enligt våra rutiner för att begränsa eventuell smittspridning, fortsätter Lindblom i en kommuniké från Region Dalarna.

Smittspårning innebär att man spårar de kontakter med andra människor patienten har haft under den period personen kan ha varit smittsam.

– Det är viktigt att understryka att det här är en person som har smittats utomlands. Vi har i nuläget ingen allmän smittspridning i Dalarna. Men vi behöver alla hjälpas åt för att skydda våra äldre och människor i riskgrupper, håll dig därför uppdaterad på Folkhälsomyndighetens råd och stanna hemma om du har luftvägsinfektion, även vid milda symtom, säger Anders Lindblom.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS