ANNONS

Kommunalrådet Fredrik Rönning berättade på kvinnodagen att beslut fattats om kostnadsfria mensskydd på alla kommunala toaletter.
Foto: David Wallman/Smedjebackens kommun

Först med gratis mensskydd på alla kommunala toaletter

Smedjebackens kommun tar täten, beslut är fattat om kostnadsfria mensskydd på alla kommunala toaletter.

Kommunstyrelsen i Smedjebackens kommun tog på den internationella kvinnodagen, beslutat att all personal, alla elever och all besökare ska erbjudas gratis mensskydd.
– Det här är ett led i kommunens arbete för ökad jämställdhet. Samhället behöver bli bättre på att anpassa sig till kvinnors villkor. Vad vi vet så är vi den första kommunen i Sverige som erbjuder gratis mensskydd i alla verksamheter. Jag är övertygad om att fler kommuner kommer att följa efter, sa kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning efter det unika beslutet.
För att kunna erbjuda mensskydd kommer varje toalett utrustas med dispenser där tre olika typer av mensskydd ska finnas: Binda, tampong samt trosskydd. På de kommunala arbetsplatserna och i berörda skolor finns det sammanlagt cirka 450 toaletter.

Att erbjuda mensskydd till anställda och besökare bör vi kunna ske på samma sätt som kommunen tillhandahåller toalettpapper, tvål och handtorkpapper.
100 000 kronor avsätts för detta från kommunstyrelsen förfogandemedel för 2021. I höst kommer en utvärdering göras för att kunna få fram ett budgetunderlag för kommande år, skriver kommunen i ett pressmeddelande.
Kommunstyrelsen fick under mötet även en rapport om den nyligen genomförda lönekartläggningen inom kommunen. Utifrån kartläggning och analys kan man konstatera att kommunen inte har problem med könsdiskriminerande lönesättning.
På mötet deltog även representanter från den statliga jämlikhetskommissionen som presenterade sin utredning.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS