ANNONS

Sebastian Gustafsson blev ny ICA-handlare för ICA Gustafs i september 2020. För någon vecka sedan blev butiken först i Säters kommun med att erbjuda onlineförsäljning av matvaror. Sebastian tror att detta kommer att vara fortsatt intressant för kunderna även efter coronapandemin.
Foto: Pär Sönnert

Först i kommunen att sälja matvaror online

GUSTAFS ICA Gustafs är den första matbutiken i Säters kommun som erbjuder onlineförsäljning till kunderna. Butiken har även utökat personalstyrkan. “Vi kan assistera 80 onlinekunder per dag”, säger ICA-handlaren Sebastian Gustafsson.

Den 3 maj var första dagen som det gick att beställa matvaror via Internet från ICA Gustafs.
– Det här har varit en lång process, vi började förbereda redan i november. Man vill inte sätta ett för tidigt startdatum, som sedan måste flyttas, det var bättre att vänta med lanseringen till dess att allt var på plats, säger Sebastian Gustafsson.

Han är själv rätt ny i rollen som ICA-handlare.
– Jag började här i september i fjol. Tidigare har jag bland annat jobbat på ICA Kvantum Kungsholmen i Stockholm, som jag var med att starta upp. Men det är skönt att vara tillbaka på hemmaplan i Dalarna, säger Sebastian som kommer från Borlänge.

Att köpa matvaror online har ökat under coronapandemin och Sebastian Gustafsson tror att det kommer att finnas en efterfrågan på detta även efter pandemin.
– Folk har nog insett hur mycket tid de sparar på detta. De kan sitta hemma i soffan och lägga varor i den digitala varukorgen på ett par minuter och sedan stannar de här på sin bokade tid och plockar upp matvarorna.

Har ni fått bygga upp hela bokningssystemet själva, eller finns det hjälp att få inom ICA?
– Det finns plattformar inom ICA som vi kan utgå ifrån, men sedan måste vi lägga in hela sortimentet själva och sätta priserna och så, säger Sebastian Gustafsson.
Ett par nya parkeringsplatser, för upphämtning av matvaror, har ställts i ordning på butikens baksida.
– Man bokar en tid, mellan klockan 10.00 och 20.00, där man kommer och hämtar sina varor. Vi har kapacitet att assistera 80 onlinekunder per dag. Och de behöver inte ens lämna bilen utan vi kan öppna bakluckan och lasta in varorna. Vi tar ut en avgift för tjänsten, som är en procentsats på totalsumman, säger Sebastian Gustafsson.

Affären har även skaffat en kylbil för varuleveranser hem till kunderna.
– Vi börjar med att leverera till fyra postnummer i Gustafs och till fyra postnummer i Säter. Sedan får vi se om den tjänsten kan utvecklas ytterligare framöver.
Sebastian Gustafsson tycker att det är kul att vara första matbutiken i Säters kommun att erbjuda den här tjänsten.

– Det känns bra. Jag gillar att vara entreprenör. Vi är ju begränsade av ytan i en liten butik, så vi får vara lite kreativa för att hitta nya lösningar. Och det är viktigt för oss att ha lokal koppling, bland annat genom att sälja många lokala varor som tillverkas i närområdet, säger han.

Butikens satsning innebär även fler nyanställningar.
– Vi har anställt tre nya personer och håller på att rekrytera en fjärde. När alla är på plats så består personalstyrkan av tio personer, plus mig. Det är dock ingen som enbart kommer att jobba med onlineförsäljningen, i en sådan här liten butik får alla göra lite allt möjligt, säger Sebastian Gustafsson.

 

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 19, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS