ANNONS

I Fredriksberg bor närmare 600 personer. Om ett samarbete mellan Värmlands och Dalarnas regioner blir verklighet kan det innebära upp till 25 nya jobb på orten.
Foto: Karin Diffner

Förslag om samarbete kan skapa 25 jobb i Fredriksberg

FREDRIKSBERG. Region Värmland vill samarbeta med Dalarna om sjukhustvätt. Om planerna blir verklighet skulle det i så fall kunna innebära 20-25 nya jobb på Fredriksbergstvätten. – Det vore jättepositivt att få extra jobb till Fredriksberg, säger regionrådet Christer Carlsson (M).

Region Dalarna har fått en förfrågan om samarbete från sina kollegor i Värmland eftersom den regionens kontrakt med ett privat tvätteri håller på att löpa ut.
– Det handlar i så fall om att vi ska kunna dra nytta av stordriftsfördelarna av att tvätta tillsammans i vårt tvätteri i Fredriksberg. Det är viktigt att båda regionerna tjänar på det, säger Christer Carlsson (M), regionråd i Dalarna.
I Fredriksberg tvättas alla kläder, lakan och övrigt material från regionens alla inrättningar i hela Dalarna.
–Verksamheten fungerar bra i dag och har hög leveranssäkerhet, säger Christer Carlsson.
Om förslaget blir verklighet skulle det innebära en fördubbling av tvättuppdragen. Tvätteriet skulle behöva byggas ut och upp till 25 personer skulle behöva anställas i Fredriksberg.
– Jobben där växer väl inte på träd, så det vore ju jättepositivt med nya jobb.
Samtidigt pekar Christer Carlsson på att ett samarbete också skulle innebära utmaningar och därför kommer att utredas noga först.
–Det är mycket som ska fungera med transporter, märkning av tvätten och så vidare. Dessutom måste byråkratins kvarnar mala, till exempel när det gäller upphandling av en eventuell utbyggnad, säger han.
När kan förslaget genomföras – om det blir verklighet?
– Det tar ett tag. Värmlands kontrakt med den privata leverantören går ut i april 2023, men det är inte säkert att allt hinner bli klart tills dess, säger regionrådet Christer Carlsson.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS