ANNONS

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson och länsordförande Monica Lundin (L) besökte först polisen och därefter IKEA för att studera deras integrationsprojekt, som en del i Förortslyftet. Med var även Liberalernas ombudsman i Dalarna John Thornander och Jerk Pros (L) som sitter i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden i Borlänge kommun.
Foto: Veronica Rigtorp

Förortslyftet på tapeten när Liberalernas gruppledare var i Borlänge

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, besökte Borlänge som en del i partiets kampanj “Förortslyftet” som syftar till att Sverige inte ska ha några utsatta områden efter 2030.

Johan Pehrson tillsammans med kommunalråd och länsordförande Monica Lundin (L) besökte, som en del i Förortslyftet, först polisen och därefter IKEA för att studera deras integrationsprojekt.
– Jag gick leende därifrån, så otroligt bra, säger Monica Lundin efter besöket på integrationsprojektet mellan Jalla Borlänge och IKEA.

På kvällen arrangerades ett möte på träffpunkt Paradiset där Johan och Monica träffade boende på Tjärna Ängar för en diskussion som kom att livesändas på Liberalerna Dalarnas Facebook.
– Det har varit ett mycket lyckat besök. Jag vill fortsätta ha dialog. Vi har sagt i Liberalerna att vi vill komma till alla områden, berättar Monica Lundin.
Johan är ledamot i polisens nationella insatsråd och i justitieutskottet och Monica är detsamma i regionpolisrådet Bergslagen. Med anledning av detta får Johan rapporter bland annat om Tjärna ängar och ville skaffa sig en egen bild av läget.

Två områdespoliser berättade om sitt jobb.
– Visst finns det bus och knark i området men de flesta är som vi andra och vill leva sin vanliga liv, säger Monica Lundin.
Något som också bekräftades i efterföljande boende dialog, dit ett 15-tal personer kom, mestadels ungdomar i 18-20-årsåldern. De tyckte mediabilden är skev och ville berätta om det som är bra.
– Visst finns det utmaningar, som att vi måste höja lärarbehörigheten. Något som vi jobbar hårt med och nu har vi full lärarbehörighet på mellanstadiet, berättar Monica Lundin.

Monica och partiet vill skapa bättre integration inom områdena boende och skola. Men det finns inga planer på att stänga skolor och bussa elever till andra skolor som man gjort i Trollhättan.
Här har man snart Paradisskolan klar för inflyttning och den vill man göra attraktiv på flera olika sätt bland annat med hög lärarbehörighet.
– Mixade skolor är ett vinnande koncept, förklarar Monica Lundin.

En nationell kartläggning visar att alla barns ordförråd minskar, även för inrikesfödda. Det är något Monica känner starkt för att det måste jobbas med då detta är ett stort bekymmer.
– Vi gillar förskolan och vill göra den obligatorisk från fem år.
Skolan och bostäder är två viktiga punkter i Förortslyftet.
Med under besöket var även Liberalernas ombudsman i Dalarna John Thornander och Liberalernas ordinarie ledamot i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden i Borlänge kommun Jerk Pros.

Förortslyftet
Förortslyftet är Liberalernas plan för att Sverige inte ska ha några utsatta områden år 2030.
I statsbudgetens januariavtal fick Liberalerna igenom satsningen Förortslyftet, 2,8 miljarder kronor, som sträcker sig över tre år. Av dessa faller 900 miljoner kronor ut redan 2021.
Förortslyftets pengarna ska bland annat gå till språkutveckling i förskolor och för att locka de bästa lärarna till skolområden som Tjärna Ängar.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS