ANNONS

Hanröbron har varit avstängd sedan oktober. “Som läget ser ut nu kommer bron att vara avstängd tills i slutet av februari eller början av mars”, förklarar Ulrika Bergman, gatuingenjör på Falu kommun.
Foto: Sonny Jonasson

Förlängd avstängning för Hanröbron

FALUN. Hanröbron har under flera månader varit avstängd. Faluns trafikläge är alltjämt ansträngt. Än återstår mycket arbete innan bron kan öppnas.

Hanröbron, som har flödet från Kålgårn på ena sidan och fortsättning jämns med Kvarnparken, Magasinsbron och vidare ned mot centrum på den andra, stängdes av i oktober.
Nu berättar Falu kommun att bron kommer att behöva vara avstängd även fortsättningsvis.
– Som läget ser ut nu kommer bron att vara avstängd till slutet av februari eller början av mars, förklarar Ulrika Bergman, gatuingenjör på Falu kommun.

Anledningen är omfattande renovering av Hanröbron. En av stadens länkar mellan den ljuvliga och den gruvliga sidan är sjuk.
– Asfaltsbeläggningen och det underliggande trädäcket har lyfts bort för att undersöka skadorna, och man upptäckte att främst träpartierna var ruttna, utvecklar Ulrika Bergman.
– Vi håller i nuläget på att ta fram bygghandling, åtgärder och konstruktionsförändringar som ska genomföras, och därav har det tagit lite längre än planerat, fortsätter hon.

Södra Mariegatans tentakel som sträcker sig över bron är således fortsatt obrukbar för biltrafik. Gående och cyklister kan emellertid alltjämt använda den.
Avsaknaden av detta trafikalternativ har inneburit en högre grad av koncentration av bilköer i centrum under rusningstid.
– Vi har märkt att bron är en ganska vital del av trafiken i centrum, säger Ulrika Bergman.

När brorötan upptäcktes beslutades om en rejäl renovering.
– Brons tidigare skick har inte utgjort någon direkt fara för trafikanter, men när vi nu ska åtgärda och förbättra så är det lika bra att vi tittar noggrant på det här och gör det hela ordentligt, klargör Ulrika Bergman.
– Om arbetet går som det ska kanske vi kan öppna bron aningen tidigare än förutspått, då en temporär trafiklösning skulle kunna vara att man kör på brons träbana som klätts med körplåtar, resonerar hon.

Hanröbrons framtida yttre utseende kommer inte att uppbära några radikala estetiska tilltag jämfört med tidigare.
– Den variant av plåtsko som funnits vid brons ytterkant kommer att försvinna, men i övrigt sker inga större förändringar utseendemässigt, säger Ulrika Bergman.
Kostnaden för bron kommer att betalas med pengar ur driftsbudgeten för konstsamordning.
Entreprenör är NCC.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 04 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS