ANNONS

Maximilians författardröm har gått i uppfyllelse redan innan hans 13-årsdag, genom nyligen utgivna barn- och ungdomsboken ”Baronica och Tidsskeden”.
Foto: Veronica Rigtorp

Författare redan vid 12 års ålder

Maximilians författardröm har gått i uppfyllelse redan innan hans 13-årsdag. Han har debuterat med barn- och ungdomsboken ”Baronica och Tidsskeden”.

Möjligen kan han vara Sveriges yngsta författare.
Skolbussen har precis släppt av Maximilian Ylander Barkskog vid hemmet i Knutsbo. Mamma och pappa är redan hemma, men dom behöver inte vara med vid intervjun förklarar 12-årige Maximilian, som styr samtalet som om han gjort boksläppsintervjuer tusen gånger redan.
Redan i förskolan skrev han fyrsidiga bokalster. Det var annat är den kapitelbok han nu skrivit.
– Jag har alltid haft en dröm om att bli författare, berättar Maximilian och lutar sig mot en bunt av sina nyutgivna böcker som han har framför sig på köksbordet.
Till en början hade familjen, med författaren Maximilian i spetsen, tänkt göra en enklare variant av uppkopierad bok, men de ångrade sig och tog hjälp av Anders Källgren på Globe bokhandel, med tips och råd.

Av de 50 böcker som tryckts upp är det endast 10 kvar efter två veckor.
– Pappa tyckte vi tog i med 50 böcker, förtydligar Maximilian.
Men de tryckte nog upp för få, med facit i hand.
Boken ”Baronica och Tidsskeden” är en fantasy-/äventyrsbok tänkt för 9-12-åringar och handlar om Baronica som hittar en sked på gatan. Hon blir fundersam eftersom skeden har hennes namn. Den ovanliga skeden öppnar en portal när den används. Hoppar hon in i portalen, hamnar hon i 1800-talet.
Sen avslöjar vi inte något mer, här och nu.

Maximilian började skriva på boken i december 2019 och var klar vid sportlovet 2020. Hela 160 sidor text har han producerat, så det är fart när denna unga begåvning skriver.
Bokstäverna har graden 16, som är ganska stora bokstäver, för att den ska vara lättläst. Inte minst för den som har synskada, som Maximilian själv har.
Även om han fått hjälp av pappa Magnus med korrekturläsningen, så är det helt och hållet Maximilian sätt att skriva och stil som känns i boken, endast några små punkter och komman har ändrat. Storasyster Linda Angelin har ritat omslaget.
– Biblioteket ska köpa en, upplyser Maximilian stolt.
Där ”hängde” han mycket förut och där väcktes läsintresset.

Själv slukar han som mycket ung, böckerna om Lasse-Maja och Dubbeldeckarna. Nu skriver han egna äventyrsböcker när han inte är ute och spelar på sin egen Youtube-kanal.
Maximilian Ylander Barkskog avslöjar att han funderar på att skriva en uppföljare.
Så kanske drömmen om att sitta i en liten mysig lägenhet och skriva, bli en sanndröm tidigare än den unge författaren ens vågat hoppas på.
Men hur var det nu då, är han Sveriges yngsta författare?
– Enligt google är jag det, avslutar Maximilian glatt.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS