ANNONS

Hans Östberg visar upp en av många olika fläktmodeller som fabriken tillverkar.
Foto: Rebecca Linder

Företaget blåser liv i nya konstruktioner

AVESTA. H Östbergs AB startade i Avesta 1981 och har idag verksamheter över världen. Bakom finns uppfinnarsjälen Hans Östberg och fokus ligger på att skapa energieffektiv ventilation.

Närmare ett hundratal har samlats till kommunens företagsfrukost som denna gång hölls på H Östbergs AB i Avesta. Företagets vd berättar att de idag har verksamhet i Sverige, Norge, Finland, Italien, Kina och Indien. Och grunden till allt lades här i Avesta av Hans Östberg som konstruerade den första cirkulerande kanalfläkten.  Att jobba mycket med innovationer och att vidareutveckla sina produkter är en viktig del för företaget.

– Vi har idag en avdelning med 12 personer som jobbar med konstruktion och utveckling, berättar Hans Östberg under den guidade turen på fabriken i samband med frukostmötet.

13 000 kvadratmeter stor är fabriken i Avesta som idag sysselsätter 140 personer plus en del korttidsanställda. Här tillverkas ventilationsprodukter för bostäder, skolor och mindre offentliga lokaler.

70 procent av företagets försäljning sker utanför Sverige och 50 procent sker utanför Norden. Ungefär hälften av allt som säljs är fläktar, cirka 30 procent aggregat, och ungefär 10 procent är värmeväxlare, och de säljer i huvudsak till distributörer av olika slag.

Roterande värmeväxlare tillverkar de vid sina fabriker i Kina och Indien. De kan vara upp till fem meter stora. Exempel på var dessa produkter kan hamna är bland annat rotorer till lyxkryssare i Karibien.

– I Indien har vi vuxit med 250 procent och här handlar det mycket om roterande växlar som skickas till Dubai, förklarar Peter Jakobsson.

Företaget håller just nu på med en omorganisation där de ska flytta tillverkningen av enhetsaggregaten för större kommersiella lokaler från Enköping hit till Avesta. Samtidigt så avvecklas en del av den verksamhet som funnits i Enköping, detta på grund av dålig lönsamhet. Åtta anställda i Enköping kommer att följa med till Avesta och de som inte flyttar med får nu stödinsatser för att kunna hitta nya jobb. Flytten beräknar de ska vara klar i slutet av mars eller i början av april.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 51 2018. 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS