ANNONS

Falskt löfte döljer datavirus

DALARNA. Bedragare försöker nästla sig in i din dator under förespegling att en utbetalning från Skatteverket utlovas. Det elektroniska brevet bär ett virus.

Polisen har i omgångar fått in anmälningar om så kallade bluffmejl där det anges att man har fått en utbetalning från Skatteverket.
Under onsdagen inkom ytterligare en anmälan om ett sådant. Polisen har rubricerat ärendet som försök till bedrägeri.

Tillvägagångssättet är att ett mejl som förefaller komma från Skatteverket skickas ut där det framgår att man har fått en återbetalning av skatt. Mottagaren uppmanas att klicka på en länk som följer mejlet för att få åtkomst till pengarna.

Tidigare underrättelser har visat att om länken öppnas så drabbas datorn av ett virus, eller att en så kallad ”Trojan” förs in i mottagarens dator.
Det finns också en risk att länken kan leda till ett dokument där kontouppgifter och koder efterfrågas. Med utgångspunkt från anmälan som nu inkommit vet polisen i nuläget inte vilken effekt det får att gå in på länken.

Polisen uppmanar att man inte går in på den bifogade länken. Skatteverket skickar inte den här typen av mejl. Utbetalning av skatteåterbäring går inte till på detta sätt.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS