Falskt löfte döljer datavirus

DALARNA. Bedragare försöker nästla sig in i din dator under förespegling att en utbetalning från Skatteverket utlovas. Det elektroniska brevet bär ett virus.

Polisen har i omgångar fått in anmälningar om så kallade bluffmejl där det anges att man har fått en utbetalning från Skatteverket.
Under onsdagen inkom ytterligare en anmälan om ett sådant. Polisen har rubricerat ärendet som försök till bedrägeri.

Tillvägagångssättet är att ett mejl som förefaller komma från Skatteverket skickas ut där det framgår att man har fått en återbetalning av skatt. Mottagaren uppmanas att klicka på en länk som följer mejlet för att få åtkomst till pengarna.

Tidigare underrättelser har visat att om länken öppnas så drabbas datorn av ett virus, eller att en så kallad ”Trojan” förs in i mottagarens dator.
Det finns också en risk att länken kan leda till ett dokument där kontouppgifter och koder efterfrågas. Med utgångspunkt från anmälan som nu inkommit vet polisen i nuläget inte vilken effekt det får att gå in på länken.

Polisen uppmanar att man inte går in på den bifogade länken. Skatteverket skickar inte den här typen av mejl. Utbetalning av skatteåterbäring går inte till på detta sätt.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

DALARNA Inför skolstarten räknar många föräldrar med att behöva köpa flera saker till sina skolbarn. Enligt en undersökning räknar föräldrarna med att lägga 1 500 kronor per barn.
DALARNA. Antalet fall av livmoderhalscancer har ökat bland kvinnor i Dalarna. För att motverka det får kvinnor som har uteblivit från cellprovtagning i mer än tio år ett självtest hemskickat
DALARNA Sommartider med sol och värme innebär att det finns en del att tänka på, inte minst för de som har husdjur. Jordbruksverket listas här flera tips för katt- och hundägare.