ANNONS

Dalarnas museum och Folkuniversitetet flaggar nu för del två och tre i en digital föreläsningstrippel under temat folktro.
Foto: Dreamstime

Föreläsningar och folktro i färgstark symbios

Dalarnas Museum och Folkuniversitetet Dalarna delar på värdskapet för en föreläsningsserie á tre episoder under våren. Startskottet tilldrog sig den 23 mars, och nu stundar dubbla uppföljare. Det kunskapskryddade initiativet presenterar begreppet “Nördlunch” och temat är folktro.

De för att samla folk i större sällskap minst sagt svåra tider som nu råder ger vid hand att man kör föreläsningsserien digitalt, och närmare bestämt via populära tjänsten Zoom.

Under rubriken “Folktro i förändring på landet och i staden – 1700-talets skiftande perspektiv” inledde lektorn och antikvarien Sebastian Selvén det hela den 23 mars.
Tisdag den 13 april och under lunchtimmen 12-13, följer Tommy Kuusela, filosofie doktor i religionshistoria och forskningsarkivarie, upp med en eskapad rakt in i “Föreställningar om trolldom och tjuvmjölkande väsen i Dalarna”.

Den 4 maj sker avslutningen signerad doktoranden tillika antikvarien Jennie Tiderman-Österberg, som tar betraktaren med på en tonsatt dåtid med lokala förtecken. Föreläsningen har fått namnet “Vittrans sång: folktro i fäbodväsendet och vallmusiken”, och gällande denna likväl som för övriga två digitala sammankomster framhåller arrangörerna mottot “Lyssna på lunchen och levla upp i kunskap!”.

Man framhåller därtill att länkar till föreläsningarna står att finna på evenemangens sociala medier-hållplats samt hemsideskalendarium för Dalarnas museum och Folkuniversitetet.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS