ANNONS

En man i 30-årsåldern, bosatt i ett angränsande län, har dömts av Falu tingsrätt för grovt rattfylleri efter en trafikolycka i Avesta kommun.
Foto: Sonny Jonasson

Förare döms för grovt rattfylleri – hade “svarta fläckar” i minnet

AVESTA En man i 30-årsåldern, bosatt i ett angränsande län, har dömts för grovt rattfylleri efter en trafikolycka i Avesta kommun.

I början av maj 2019 inträffade trafikolyckan på riksväg 68/Pellesvägen i Fors. Ett vittne har berättat att han, som själv körde i 80 eller 90 kilometer i timmen, blev omkörd av en bil som vittnet bedömde höll minst 140 kilometer i timmen. Sedan såg vittnet att bilen hade kört av vägen och låg på sidan. Det visade sig senare att föraren hade amfetamin och tramadol, som är narkotikaklassat, i blodet.

Mannen själv har uppgett att han inte alls körde så snabbt som vittnet säger. Enligt mannen var han trött och stannade och vilade flera gånger innan olyckan inträffade. Han har berättat att han körde på en raksträcka och sedan minns han inte så mycket mer utan vaknade efter olyckan. Han har uppgett att det finns “svarta fläckar” i hans minne.

Han har även berättat att han hade brukat narkotika någon vecka före olyckan, men att han lämnade ett negativt drogtest innan han satte sig vid ratten. Han förnekar brott när det gäller grovt rattfylleri.

Falu tingsrätt anser att det är bevisat att mannen körde bil när han var narkotikapåverkad och anser även att rattfylleriet ska bedömas som grovt, då han körde alldeles för fort och även orsakade en trafikolycka.

Mannen döms även för att ha brukat kokain och amfetamin, på en plats i Västmanland i slutet av maj 2020. Han erkänner det brottet.

Tingsrätten dömer mannen till skyddstillsyn med 40 timmars samhällstjänst samt med särskilt föreskrift. Han ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden, stå för kostnaderna för sin försvarare samt stå för kostnaderna för provtagning och analys, vilket uppgick till 1 365 kronor.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 26, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS