ANNONS

“Yoga ger mer än vanlig träning och för mig handlar det om att få landa i kroppen”, säger Jenny Sjöberg.
Foto: Rose-Marie Eriksson

För Jenny är yoga en livsstil och ett företag

HORNDAL Allt fler praktiserar yoga och att det bidrar till positiva hälsoeffekter har konstaterats i flera studier. För Jenny Sjöberg i Horndal är yogan en livsstil som också resulterat i ett helt företag.

Jenny Sjöberg i en av många yogapositioner.
Jenny Sjöberg yogar varje dag och hon delar med sig av sin kunskap i sitt företag.
– Jag har jobbat aktivt med företaget i 1,5 år och sen i höstas har jag också en yoga-app där jag fått med folk från hela Sverige, säger hon.
Vi träffas hemma i Jenny Sjöbergs hus i Horndal där hon bor med man och tre barn i åldrarna sju till elva år. Det är tyst och lugnt i huset och att tre bröder befinner sig i rummet intill är svårt att förstå.
– De är lugna och det är skönt med tanke på att jag har mitt företag här hemma, säger Jenny och fortsätter:
– Jag har byggt upp allt själv och jag har gjort en hemsida och sköter allt från bokföring med mera. Det trodde jag inte att jag skulle fixa tidigare.
Till vardags jobbar Jenny som NO-lärare på Domarhagsskolan i Avesta men hon har gått ner i arbetstid för att hinna med yogakurser med mera. Hon jobbar brett och erbjuder allt från gruppklasser och företagsevent till privat rådgivning och onlineyoga.
– Jag är utbildad inom fyra olika yogastilar vilket gör att jag kan nå många olika grupper.
Yogan mötte hon för tolv år sedan och det har hjälpt och stärkt henne.
– Jag har en historia med ätstörningar och dåligt mående och yogan blev min livlina.

Vad handlar yoga om?
– I västvärlden är yoga en bra träningsform men det ger mer än vanlig träning. För mig handlar yoga om att få landa i kroppen och jag använder mig även av meditation och andningsövningar, säger Jenny som också har en avslappningspodd.
– Jag har släppt 47 avsnitt och har 30 000 som lyssnat, det känns fantastiskt. Min vision med appen är att tillgängliggöra yogan. Jag har också en medlemstjänst som ger tillgång till ett digitalt videobibliotek med ett brett utbud av yogavideor.
I och med pandemin började Jenny att jobba med klasserna digitalt vilket passade henne perfekt.
– De fysiska träffarna har sina fördelar men jag tycker det är jättekul med online-yoga. Alla kan känna sig bekväma när vi kör digitalt och att yoga i grupp passar inte alla. På söndag 21 november har jag en onlineyoga via Zoom för den som vill testa.

Kan vem som helst praktisera yoga?
– Absolut. Alla kan yoga men all yoga passar inte alla och det är aldrig för sent att börja. Jag vill också slå hål på myten att man måste vara vig för att yoga, det behöver man inte vara, säger Jenny och fortsätter:
– Yoga finns både i skonsam form och så lite tuffare. Det blir som träning med kroppstyngden som redskap.
På frågan vilken ålder det är på hennes deltagare blir svaret:
– De är mellan 30 och 60 år och även om det finns en del män är majoriteten kvinnor. Det är fantastiskt att få höra berättelser om hur yogan påverkat dem som exempelvis bättre sömn och mindre värk. Yoga hjälper människan till självhjälp, säger Jenny som yogar varje dag.
– I morse klockan 6 hade jag morgonyoga digitalt och det är perfekt att starta dagen med yoga.

Har du någon egen yoga-favorit?
– Jag gillar alla yogaformer. Yinyogan är avslappnande och återhämtande medan hathayogan och vinyasayogan är mer fysisk. Kundaliniyoga är min lilla diamant och den går från kraftfull till mild och mjuk och passar alla.
Att yogan har en stor plats i Jenny Sjöbergs liv är tydligt och hon brinner för att dela med sig av sin kunskap.
– Jag har även gruppyoga i församlingshemmet i Horndal flera gånger i veckan. Några veckor under hösten har jag också yoga med barnen på Johan-Olovskolans fritids. Det är jättemysigt.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS