ANNONS

Simon Gustavsson var väl bekant med sin vinnarbil. Saaben, tillverkad 1994, var, i en tidigare snällare version, den första bil han som nioåring körde.
Foto: Privat

Folkracetalangen Simon skrev historia

HAGGE. Simon Gustavsson, 16 år, skrev historia under folkracefestivalen i Motala. Bakom ratten på en bucklig Saab från 1994 vann han sin sports mest ansedda tävling.

Det är svårt att överdriva då bilden av familjen Gustavssons intresse för folkrace ska beskrivas. Pappa, Johnny, har kört i mer än 20 år och tillhör ännu eliten.
På tomten bakom villan i Hagge står ett stort garage där bilar som tagits ur trafik förbereds för ett nytt fartfyllt liv.
– Jag tror vi har 16 bilar, summerar Johnny eftertänksamt och fortsätter:
– Sex är ombyggda för att tävling, de andra ska byggas om eller bidra med reservdelar.
En Saab NG av årsmodell 1994 hade fram till i söndags en huvudroll. Den kördes av såväl far som son under folkracefestivalen i Motala – sportens motsvarighet till skidåkarnas Vasalopp.

Simon var finalklar efter segrar i två kvalheat. Segertåget fortsatte under finaldagen med två vinster, största försiktighet iakttogs i det avslutande heatet där han korsade mållinjen som trea.
Johnny förvaltade familjeklenodens fartresurser lika väl och kvalade även han in till finalen. Dramatiken uteblev helt fram till ett framhjulsbyte inför Simons start i finalen. En vass plåtdetalj skar in i Johnnys hand och skadade en sena.
Dramatiken stannade på Motala lasarett.

Släpvagnen bakom familjen Gustavssons mobila hem, en ombyggd större skåpbil, stod tom under hemresan till Hagge. Vinnarbilen flyttade till Vara.
– Det hade vi räknat med innan vi åkte, erkänner Simon.
Alla bilar som startar i folkrace är kan köpas för 8 000 kronor. Ny ägare utses genom lottdragning om fler budgivare finns.

Någon risk för att Simon ska stå utan bil föreligger inte.
– Vi får bygga en ny, tillsvidare får jag låna en bil av tjejens familj, säger han obekymrat.
Flickan som vunnit Simons gillande är en del av den familj som utbildade handbollsstjärnan Magnus Wislander till folkraceförare i tv-serien “Det stora racet”.
– Wislander och jag delade bil i Vimmerby för några veckor sedan, avslöjar Simon.

Simon Gustavssons framtidsplaner som förare handlar även i fortsättningen om folkrace. Förra säsongen körde han 16 tävlingar, i år blir det fler, tror han.
– Drömmen vore att få chansen att köra i någon av rallycrossen högre klasser, men jag inser att den förmodligen aldrig kommer att infrias – det kostar för mycket.
– Men att drömma kostar inget, inflikar mamma Anna, moderligt.

Publicerad i Annonsbladet vecka 31 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS