ANNONS

Korsmora spelmän samlar folkmusiker från hela Hedemora kommun, och även närliggande kommuner.
Foto: Claes Hellqvist

Folkmusikfesten hålls för 15:e gången

STJÄRNSUND. Folkmusikfesten i Stjärnsund fyller 15 år. Fredag till lördag 2 och 3 augusti är det dags för festivalen som omfattar allt från kulning till tango.

Tanken med Folkmusikfesten i Stjärnsund är att lyfta fram svensk folkmusik, och då kanske i första hand musiken från södra Dalarna, men också att låta den möta andra generar och konstformer.
Detta är något som inte minst märks i fredagens konsert i Stjärnsunds kyrka. Konserten går i tangons tecken med Frida Grundel, sång, och Lars-Åke Gustafsson, accordeon. Frida bodde under ett par år i Spanien och Mexico där hon lärde känna tangon och annan latinamerikansk musik. I sitt komponerande är hon lika influerad av den spanska traditionen som den svenska folkmusiken. Lars-Åke kommer att spela musik av Astor Piazzolla, svensk folkmusik och nutida konstmusik.

Ett stående inslag under folkmusikfesten är lördagens vallmusikmorgon vid Björktjärn. Bland annat medverkar Kerstin Sonnbäck, Pia Holmqvist och Bernt Lindström.
Under lördagen blir det konsert med Ellinor Fritz, fiol, och Leonor Palazzo, femsträngad cello, i Stjärnsunds herrgård. De kommer att spela musik från sin nya skiva “Årsringar”. De två står även för lördagskvällens Godnattmusik i kyrkan.

Framträder på herrgården gör även Leif Alspjö, riksspelman från Uppland. Han trakterar fiol och nyckelharpa. Leif kommer att lyfta fram uppländska spelmanslegender.
Lördagskvällens spelmansstämma kommer att fylla herrgårdsområdet med buskspel. Ungdomarna i Säters världsmusikorkester ger konsert. Det blir Öppen scen och dans till bland annat Korsmora spelmän, Avesta spelmanslag, Sandvikens spelmanslag och Gåsandersbygdens spelmanslag.

Festivalen avrundas på söndagen med en Spelmansbrunch på Fridhem.
Under folkmusikfesten arrangeras fler kurser, bland annat i fiol, folklig vissång och munspel för nybörjare. Det kommer även att ges möjlighet att testa kulning, ukulele, tangodans och strupsång.

En ny aktivitet är avslappning och massage för spelmän med massören och rosenterapeuten Ulla Kleberg. Helena Kåks håller i en skrivarstuga.

Folkmusikfesten i Stjärnsund arrangeras av en ideell förening med samma namn. Hedemora-Husby-Garpenbergs församling är medarrangör för några av de större programpunkterna. I övrigt stöttas festen ekonomiskt av Hedemora kommun och en lång rad lokala företag. God hjälp har föreningen också av Folkmusikens hus, Bilda och Dalarnas spelmansförbund.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 31 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS