Folkfest inledde firandet av Avesta 100 år

Gycklargruppen TriX eldade upp publiken med sin show och fick många att hänföras av konsterna.
Foto: Mikael Eriksson
AVESTA. Avesta är en underbar plats. Det konstaterade artisten Anders Wendin när han medverkade vid invigningsfesten i firandet av Avesta 100 år.

Att Avesta är en i högsta grad vital 100-åring var söndagens födelsedagsfest ett strålande bevis på. Jubileumsåret fick en riktig pangstart med en invigningsfest som lockade stora skaror med människor till Verket. Runt 250 personer, anförda av spelmän och fanbärare, deltog i marschen från Lilla Torget till Verket där festligheterna sedan avlöste varandra och än fler anslöt för att delta i firandet.
Ulf Berg hade fått uppdraget att inviga den historiska fotoutställningen Avesta 1919 i den gamla kraftstationen.

Därefter fortsatte firandet i Verket med dansuppvisningar, robotprogrammering, tipspromenad och en mängd av Avestas föreningar som förgyllde tillställningen. Själva invigningsceremonin i Martinhallen blev till en tidsresa. På en stor filmduk visades Avestas historia och utveckling med hjälp av filmer och bilder. Resan tog sin start i firandet av stadsrättigheterna 1919 och som på ett pärlband fick publiken se allt från Krylbosmällen till byggandet av Plushuset, bostäderna längs Axel Johnsons väg och handelsområdet vid Åsbo.

Det hela varvades med all sköns musik. Allt från Avestaforsens brus framförd av Nils Fläcke till musikstycken framförda av Avestas olika körer samt Vilma Flood med komp som framförde några egenskrivna låtar och Ludvikasonen Anders Wendin alias Moneybrother.
Anders Wendin passade på att flörta med publiken om Avesta och dess attraktionskraft:
– Det här är en underbar plats, sa han och citerade en god vän som flyttat till bygden.
Födelsedagsfesten avslutades med en eldshow av gycklargruppen TriX.

Kommunstyrelsens Lars Isacsson sa i sitt avslutningstal att lyckas man kombinera det goda med bruksandan och med ett tolerant samhälle där det är okej att vara annorlunda då har Avesta en unik fördel.
– Då är vi pannben, mod, handlingskraft och framtidstro, då har vi 100 nya spännande år framför oss.
Isacsson vände sig också speciellt till den yngre delen av publiken och sa festen är till dem då det är de som är framtiden och som ska bo i Avesta.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 15 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA. Miss Li och gratis lunch a la Fredrik Andersson. Det är några av ingredienserna på den stadsfest som hålls sista helgen i augusti med anledning av att Avesta firar 100 år som stad.
AVESTA. Kön med förväntansfulla människor ringlade lång när Biltemas 51:a varuhus skulle invigas. Biltemas vice vd Adelina Voci fanns på plats i Avesta.
AVESTA. Artax Filmlabb kommer även i år att lära ut animation till barn och unga i Avesta i sommaren. I år har Olle Ferner tillkommit som ledare.