ANNONS

Marie Wallin med Pricken och Karin Ekström med sin häst Murphys Tequila som Åsa Åman är medryttare till. “De här hästarna ska vi använda på lägret”, säger Marie Wallin.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Folkärna ridsällskap skänker julstämning bland barn

FOLKÄRNA Att få rida och pyssla om hästar är en dröm hos många barn och ungdomar. Men ridverksamhet kostar och alla har inte ekonomisk möjlighet att kunna delta. Det tänker Folkärna Ridsällskap ändra på och bjuder in till ett gratis läger under jullovet.

Åsa Åman brukar rida Murphys Tequila som ägs av Karin Ekström.
Marie Wallin med dottern Mejas häst Pricken som egentligen heter Crescent.
– Vi har fått bidrag från SISU Idrottsutbildarna och vi planerar för ett två dagars läger med övernattning för den som vill. Vi kommer att ha ett begränsat antal platser med fem barn plus fem faddrar, säger initiativtagaren Marie Wallin.
Hon träffas tillsammans med Karin Ekström och Åsa Åman vid Isaksbo kollektivstall som ligger strax intill Åsebo Ridsällskaps anläggning.
– Folkärna Ridsällskap bildades 1976 som ett komplement till ridskolorna. Det är bara privatryttare i föreningen plus medryttare och de kommer från lite olika delar i kommunen, säger Marie Wallin.
– Men vi har många olika grenar som vi tränar och tävlar i och vi anordnar även egna tävlingar precis som andra ridklubbar, säger Karin Ekström som ansvarar för WE Working Equitation, en teknikstil som hon både tränar och tävlar i.
Marie Wallin berättar att de jobbar med ungdomar och erbjuder verksamhet likt andra ridklubbar.
– Men vi har inte ridskola på samma sätt som Åsebo har även om våra ungdomar rider flera gånger i veckan. Men vi kan hjälpa varann och alla behöver någon. En önskan är att vi kan ha mer samverkan med andra klubbar och föreningar och det är på gång.
Även om Marie Wallin är drivande i verksamheten poängterar hon att de är ett gäng som jobbar med och för föreningen.
– Marie styr upp mycket men vi är en hel grupp och alla är med, säger Åsa Åman.
Folkärna Ridsällskap har inga egna ridskolehästar och privata ryttare lånar ut sina hästar till lägret.
– Vi ser till att det är snälla och lättridna hästar som passar den som inte har någon ridvana, säger Karin Ekström.

Hur kom ni på den här idén?
– Det finns två tjejer som inspirerat oss genom deras satsning på ”Hjälp nära dig”. Det börjar också bli lite tungt i föreningen och vi måste få upp glädjen igen. Allt handlar om ideellt arbete som i de flesta föreningar, säger Marie och fortsätter:
– Det är jätteroligt att vi kan erbjuda det här lägret och vi har fått många förfrågningar och det är barn i åldrarna åtta till 14 år.

Hur ser upplägget för lägret ut?
–Upplägget är att de får prova på bredden inom ridsporten och det blir allt från hoppning till körning med häst. Mattias Johansson kommer hit med sina ardennerhästar och han ställer också upp helt ideellt, säger Marie Wallin.
Hon berättar att det är svårt att sålla bland ansökningarna som sker via deras facebooksida. Men det finns vissa kriterier som ska uppfyllas.
– Det kan antingen handla om att man lever i en utsatt ekonomisk situation, kanske är ensamstående med barn eller så har man jobbiga hemförhållanden. För de som vill övernatta har vi vår klubbstuga här, säger Marie Wallin.
– Även om vi fått ett bidrag kan vi göra mer för de här barnen. Det kan vara en julklapp, en hembakad kaka, mat med mera. Allt ska vara gratis så vi tar tacksamt emot både gåvor och praktisk hjälp, säger Karin Ekström.
– Vi har fått med flera sponsorer och tanken är att göra ett läger till i vår, säger Åsa Åman.
– Ja, och vi släpper inte de här barnen efter lägret utan kommer att följa upp hur intresset ut, säger Marie Wallin.

Efter vårat möte hade Folkärna Ridsällskap en kickoff för att stämma av idéer och förslag som kan lyfta föreningen.
Under ett telefonsamtal med Åsa Åman konstaterar hon att det blev ett jättebra möte.
– Det var så roligt och vi var drygt 30 stycken som samlades. Det blev många idéer och lite nytänk runt verksamheten. Nu har vi både visioner och planer för framtiden, men det kan vi återkomma till längre fram, säger hon.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS