ANNONS

För två år sedan började Josefin Enström jobba i Säters kommun som näringslivsutvecklare. Efter sommaren i år blev hon ny näringslivschef i kommunen. “Jag känner mig som hemma här i Säter”, säger hon.
Foto: Pär Sönnert

Flytt direkt för nya näringslivschefen

Säters nyblivna näringslivschef Josefin Enström har inte bara ett nytt jobb utan även en ny fysisk arbetsplats. Hon har bytt det gamla badhuset på Salutorget mot Rådhuset.

För två år sedan började Josefin Enström jobba i Säters kommun som näringslivsutvecklare. I januari i år slutade kommunens näringslivschef Helena Åkerberg Hammarström och efter sommaren klev Josefin Enström upp ett steg och tog över chefspositionen.
– Som näringslivsutvecklare jobbade jag med evenemang och bland annat utvecklingsarbetet med Säterdalen. Som näringslivschef jobbar jag mer direkt mot företagarna och det ser jag fram emot. Tillsammans ska vi fortsätta att göra Säter till en bra kommun att driva företag i, säger Josefin Enström.

I samband med att hon bytte jobb så lämnade hon även näringslivskontorets tidigare lokaler i gamla badhuset på Salutorget. Numera håller hon till i Rådhuset.
– Det fungerar jättebra. Här sitter jag så nära kollegorna att det bara är att gå in till dem om jag undrar något.
Säters kommun har länge haft väldigt många småföretag, vilket Josefin tycker är en styrka för kommunen.
– Det är positivt och tyder på att det finns en entreprenöriell anda i kommunen. Många av småföretagen är enmansföretag. Att ha ett brett företagande är livsviktigt för en liten kommun, säger Josefin Enström.

En gång i månaden hålls näringslivsfrukostar, där kommunen och företagare träffas.
– I dessa coronatider har vi märkt att det har funnits ett behov av att träffas så här. Det är viktigt att kunna umgås och utbyta tips och idéer. Det är bra att vi har kunnat skapa en mötesplats där kommunen och företagarna kan träffas och lära av varandra. Det är på sådana träffar som nya samarbeten föds, säger Josefin Enström.

När intervjun gjordes pågick rekryteringsarbetet att hitta en ny näringslivsutvecklare.
– Vi är i intervjustadiet nu och hoppas göra klart med min efterträdare inom kort. Det är viktigt att vi fortsätter att ha en dialog med företagarna och försöker hjälpa dem på alla sätt vi kan. Jag vill att företagarna ska komma till oss med synpunkter och önskemål, säger Josefin Enström, som bor i Borlänge men från början kommer från Trosa i Södermanland.
– Trosa påminner mycket om Säter. Det är en kommun med ungefär lika många invånare och företag som liknar Säters trästad med gammal bebyggelse där det är nära till allt. Jag känner mig verkligen som hemma här i Säter.

Hon flyttade till Dalarna för att studera på Högskolan Dalarna, där hon läste en utbildning inriktad mot besöksnäring och destinationsutveckling.
– Sedan såg jag att Säters kommun sökte en näringslivsutvecklare så jag sökte och fick jobbet. Det passade bra med det jag pluggade och det är jättekul att få ta ett helhetsperspektiv på näringslivet. Jag bor i Borlänge med min sambo, som pendlar till sitt jobb i Ludvika. Det är många som pendlar i Dalarna, det känns som att det är lätt att pendla här, säger Josefin Enström.

Fakta:
Namn: Josefin Enström.
Ålder: 31 år.
Bor: I Forssa i Borlänge.
Familj: Sambo.
Intressen: Mycket outdoor, skidåkning, vandring och paddling med mera. Jag älskar att upptäcka Dalarna och jag var glad över att hemestra i somras. Det finns så mycket att upptäcka i Dalarna.
Aktuell: Ny näringslivschef i Säters kommun.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS