ANNONS

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Maslah Omar (S) meddelar motiveringen samt delar ut diplom, prischeck och blommor till stipendiaten Linn Grins. Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott finns också på plats. Från vänster Maslah Omar, Linn Grins och Patrik Hammar.
Foto: Viktor Nordström/Borlänge kommun

Flitig musiker årets kulturpristagare

Borlänge kommuns kulturstipendiat 2020 är den 24-åriga musikern och Borlängebon Linn Grins.

Linn är uppvuxen i Torsång, bor numera i Borlänge och är frontfigur, låtskrivare och ”motor” i indiepopbandet Raketklubben.

Kultur- och fritidsnämnden i Borlänge kommun delar årligen ut stöd till kulturarbetare i form av kulturstipendium.
Kulturstipendiet kan sökas av kulturarbetare som i sin skapande konstnärliga verksamhet visat betydande förmåga eller lovande förutsättningar och som med ekonomiskt stöd kan beredas arbetsro för nytänkande gärning eller annan möjlighet till vidareutveckling inom sitt konstnärliga område.
Kultur- och fritidsnämnden tog beslutet om att 2020 års kulturstipendium ska tilldelas 24-åriga Linn Grins.

Linn Grins är 24 år gammal, bosatt i Borlänge och uppväxt i Torsång. Linn är frontfigur, låtskrivare och motor i indiepopbandet Raketklubben som under det senaste året är på god väg att få sitt stora genombrott på den svenska popscenen. Raketklubben har sedan starten 2017 släppt en EP och fyra singlar vilka alla har rönt stora framgångar i musikpress och kanske framförallt på P3 där Linns låtar har spelats flitigt.
Linn gick musiklinjen på gymnasiet och sedan en låtskrivarutbildning med stort fokus på text och berättande. Hon beskrivs som en av länets mest flitiga artister som ständigt arbetar för att ta sitt konstnärskap, sin musik och sin karriär framåt. Linn arbetar målmedvetet i såväl låtskrivande som promotionkampanjer och har redan från ung ålder visat att det är 100 procent som gäller när någonting ska göras.

Fredagen den 29 maj släppte Raketklubben sin nya singel ”Vi är slut” genom det regionala resurs- och produktionscentret Dalapop som Linn har använt flitigt i sin musikaliska roll.
Raketklubben är musikaliska arvtagare till artister som Markus Krunegård, Kent och Veronica Maggio och har även fått äran att dela scen med ett flertal av dessa artister.
Musikbranschen är kanske den bransch där konkurrensen är som störst, men Raketklubben med Linn har kommit en bra bit på vägen och mot den bakgrunden tilldelas Linn Grins Borlänge kommuns kulturstipendium 2020.

Linn beskriver själv att hon står med ena benet i indiekulturen där hennes musik skapas intuitivt, utan regler och med det andra i en mer kommersiell popkultur där musiken ofta byggs hantverksmässigt och intellektuellt. Att använda sig av båda sätten anser hon är viktigt för att hennes inspiration och skaparglädje ska frodas och leva. Linn vill leva sida vid sida med min musik, samt att hennes texter och konstnärliga uttryck ska växa med henne och vara fortsatt intressant för både henne själv och dem som lyssnar på, och identifierar sig med, Linns musik.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS