Falu kommun presenterar en plan som innebär minskning av Slättaanläggningarnas omfattning och allmänna utbud. Vilket bland annat resulterar i att gymmet stängs.
Foto: Sonny Jonasson

Flaggar för förändringar i anrika Slättaanläggningar

FALUN. Falu kommun aviserar stora förändringar för Slättaanläggningarna. Kortare badsäsong, minskad bemanning och gymmet stängs för allmänheten. Anledningen är att kultur- och fritidsförvaltningen behöver spara pengar. – Vi har ett sparkrav på oss, och det är klart att det vore roligare att utveckla än att avveckla, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Svante Parsjö Tegnér (L).

Parsjö Tegnér är uppriktig i sin framställan av de för Slättas sport- och fritidsanläggningar planerade åtgärder kommunen presenterar.
Han klargör att bakgrunden till det hela är av ekonomisk börd.
– Det ingår i detaljbudgeten för hela kultur- och fritidsförvaltningen från kommunfullmäktige. Det här har pågått något år och har inneburit minskade kostnader i fråga om både chefer och administration.
– Så jag ska inte sticka under stol med att det här har med besparingar att göra, konstaterar han.
Han inflikar att den finansiella förankringen i frågan är kommunens sedan tidigare kända mål att som helhet minska utgifterna med cirka 100 miljoner kronor.
– Bland annat blir vi fler äldre och därav krävs demografiskt kopplade investeringar, och även till kommunalt underhåll som det genom åren bitvis kanske slarvats lite med.
– Då blev det extra hårda besparingskrav på kultur- och fritidsförvaltningen. 2 procent för att klä det i siffror. Men från och med nästa års budget slipper vi detta sparkrav, upplyser han.

Redan i fjol initierades den process som nu ger en verklighet där Falun stängt fasta fritidsgårdar.
Däribland den populära gården i Slätta centrum, och verksamheten i området slimmas överlag. Slättaenheten kan härav enligt Svante placeras under kommunens fritidsenhet.
En av de punkter på listan över nu aktuella reformer gäller gymmet i Slätta sporthall.
Som i och med detta stängs för allmänheten.
Svante Parsjö Tegnér hyser förståelse för besvikelsen hos tränande lokalbefolkning som nu får söka sig till andra faciliteter för fysisk aktivitet.
– Är man van vid att kunna förlägga sin träning hit så är det klart att det här kan innebära en försämring, anför han.

Och utvecklar kring ambitioner för träningslokalerna:
– Vi för bland annat dialog med idrottsföreningar där vi undersöker möjlighet och intresse för dem att hyra in sig. Och i Falun har det på senare år dykt upp många andra duktiga träningsentreprenörer.
Han framhåller en strävan att trots ingreppen i Slätta orsaka minsta möjliga skada.
Och nämner att det för stadsdelen och Falun anrika och välbesökta utomhusbadet med pooler och rutschkanor är tänkt att leva vidare.
– Det finns i dagsläget inga som helst planer att lägga ned Slättabadet. Och i sommar blir det samma öppettider och utbud som vanligt.
– Från och med 2022 blir säsongen då badet har öppet något kortare och begränsas till sommarlovet, fortsätter kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Hur påverkar alla förändringar personalen?
– Det kan kanske bli någon enstaka uppsägning, men jag upplever att vi har god dialog med facket i denna fråga.
– Till absolut största del innebär det snarare omflyttning av personal, plus någon eventuell pensionsavgång, redogör Svante.
Till Slättaenheten hör också inomhusbadet i Bjursås och Stångtjärn. För sistnämnda bad-, frilufts- och naturlivsmagnet meddelar Parsjö Tegnér att det på kommunens ritbord
återfinns en vilja att lyfta området ytterligare i aspekter som fiske, bad, fika och en överlag framtidsriktad satsning. Därtill att det inom exempelvis Slättaenheten kan finnas för ändamålet ytterst kunniga krafter för ett dylikt projekt.

Svante låter tankar och tilltal omsluta det för många angelägna ämnet i ett vidvinkelperspektiv.
– Nu har vi gjort den här översynen och det är något jag står bakom. Men jag börjar känna att fler ingrepp kan innebära försämring snarare än förändring.
– Det har helt enkelt varit väldigt mycket fokus på ekonomi. Nu vill jag se framåt, och det är självklart roligare att utveckla än att avveckla, avrundar Svante Parsjö Tegnér.

Slättaanläggningarnas nya struktur – steg för steg
Anläggningarna omfattar gym, utomhusbad, sporthall och squashhall.
• Sporthallen/squashen/studio: Drivs utan personal på plats. Tid bokas via kommunens bokning eller via nätet och får tillgång till lokalen genom digital upplåsning via gröna kortet eller tagg. Bokningsbara tider blir samma som nu.
• Utebadet: Under 2021 har badet öppet som tidigare och med samma utbud – simskola, läger med mera. Badet beräknas öppna den 15 maj. Från och med sommaren 2022 är badet endast öppet under sommarlovet. Utbudet ej spikat. Utbildad personal finns på plats under badets öppettider som i dag.
• Gymmet: Förvaltningen söker andra driftformer. I sin nya skepnad erbjuder gymmet ej allmänheten träning som fallet är i dag. De som redan har träningskort erbjuds återköp i receptionen i Slätta eller på Lugnet.
• Stångtjärnsstugan: Stångtjärnsområdet med Stångtjärnsstugan ska fortsätta utvecklas och erbjuder samma möjligheter som i dag.
• Bjursåsbadet: Öppettider och utbud förblir oförändrade.
(Källa: falun.se)

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS