ANNONS

Per-Olof Lindgren, tävlingsansvarig i Falu Badmintonklubb, var en av dem som engagerade sig extra mycket när klubben var på väg att tyna bort för 6-7 år sedan. “Vi kunde inte låta en anrik förening dö”, fastslår han.
Foto: Sonny Jonasson

Fjädrar väger tungt på Lugnet

FALUN/BORLÄNGE Här är nätet inte digitalt. Falu Badmintonklubb ståtar med sigill anno 1948. 70 år av racketrappande i 023-piké.

För några år sedan var klubben i gungning. Några eldsjälar ville annorlunda.
– Nu har verksamheten blommat upp, vittnar Per-Olof Lindgren, tävlingsansvarig i klubben.
Den 17-18 november agerar Falun och Borlänges badmintonklubbar värdar för andra rundan av Sweden Junior Tour. Uppslutningen är stor – cirka 300 ungdomsatleter i fyra olika klasser låter stoppbollarnas lömska doktrin möta backhandens bombastiska brutalitet för att förlösas i förödande forehandförehavanden.
– Nytt för den här tävlingen och faktiskt för hela Sverige, är upplägget med topp-8, säger P-O Lindgren.
– Det innebär att de åtta bästa killarna respektive tjejerna möter varandra i ett eget seriespel, för att på så vis få till jämnare matcher. Under turneringen i Falun och Borlänge kommer såväl första- som andrarankade spelare i Sverigeeliten delta, utvecklar han.

Kondition, hyfsade muskelreflexer, split vision, fartfyllt fotarbete, vältrimmad motorik – samtliga utgör förnämliga egenskaper hos en badmintonspelare med ambitioner bortom den rent motionsgynnande biten.
– Det är en fysiskt kännbar idrott, inte minst för benen, förklarar P-O Lindgren.
– Hälsenorna är också hårt ansatta. Numera är det väldigt många hopp inom sporten, vilket ursprungligen etablerades av asiatiska spelare som på grund av sin kroppsliga längd hoppade för att få mer höjd och tryck när man smashade, fortsätter han.
I Faluklubben finns både sportslig spets och bredd.
– Vi har några som är riktigt lovande, och i dag är det mellan 40 och 50 aktiva i föreningen.

Glädjande nog många ungdomar som är på gång, bland annat Maja Tistad. Det finns en påtaglig framtidstro, framhåller P-O Lindgren.
För mindre än ett decennium sedan låg Falu BMK och flämtade mot repen. Utöver klubbens uppsving har man nu också i symbios med kommunen en badmintoninriktad utbildning på Lugnetgymnasiet.
– 6-7 år tillbaka genomförde vi en satsning för att rädda klubben, och nu har verksamheten blommat upp, berättar Per-Olof Lindgren.
– Vi kunde inte låta en anrik förening dö.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 46 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS