ANNONS

Pettsson redo för en dag med fint vinterfiske.
Foto: Maria Karlsson

Fiskeklubben laddar för stor vinterpremiär

FALUN. Den 26 december klockan 08.00 går startskottet för Grycksbo Fiskeklubbs stora fiskepremiär. Om isarna inte skulle vara säkra skjuts premiären upp till 8 januari, men det meddelas på klubbens Facebooksida. – Fiske för mig är ro- givande, man kommer ner i varv och blir ett med naturen, säger Kenth ”Pettsson” Pettersson i fiskeklubben.

Fiskekort börjar säljas redan klockan 05.00 så det här är något för morgonpigga.
Kenth Pettersson i Gustafs, eller Pettsson som han föredrar, är engagerad i klubben sedan flera år tillbaka och han berättar att förra året blev det ingen premiär på grund av pandemin men året före såldes cirka 600 fiskekort enbart på premiärdagen.
Grycksbo är en populär fiskeklubb, en av Sveriges största put and take-vatten, och det kommer fiskare från hela Sverige, men också från Norge och Danmark.
– Många lockas av de brutalt stora fiskarna som vi släpper i våra sjöar och tjärnar, det kan vara regnbåge och röding på allt från fem, sex kilo, upp till elva, tolv kilo. Men också för att allt är så välordnat, säger Pettsson.

Linus fick sin första regnbåge under barn- och ungdomsfisket i Grycksbo. Foto: Pettsson

Han menar att det beror på att Grycksbo Fiskeklubb är en ideell förening där många ställer upp och bidrar med det de kan. Det finns ett stort brinnande intresse för fiske.
– Vi har flera slogbodar med kaminer. Vi bygger spångar runt sjöarna och vi har eget vassaggregat som vi slår vassen med. Gångar är grusade och byggda för att det ska vara bra tillgänglighet.
Vid bland annat Stensjön och Sätterbotjärn, där det är premiär på annandagen, är det nu tillgänglighetsanpassat. Föreningens planer är att göra samma sak på ännu fler platser än det är i dag.
– Vi har bra samarbete med Stora Enso som vi arrenderar mark av och vi planerar även att bygga ut parkeringarna för bilar, husbilar och husvagnar.
Klubben räknar med många besökare på premiären och för att det ska gå smidigt finns information på www.grycksbofiskeklubb.se men Pettsson tycker det är viktigt att alla är uppmärksammade på att det är enkelriktat efter vägarna då på grund av parkeringsmöjligheter, och att första fiskekortet betalas enbart med kontanter.
Funktionärer finns på plats både på isen och parkering för att hjälpa till.
Företaget Mieko Fishing är där och säljer allt som behövs för en lyckad fiskedag. De arrangerar också en tävling tillsammans med fiskeklubben. Grycksbo IF säljer hamburgare och dryck.
Och ved finns att köpa i 30-literssäckar, men det fordras exempelvis eldkorg eller grill för den som vill göra upp eld på isen.

Ordförande Hanna Nordstrand med en stor och fin röding, tagen i Stensjön. Foto: Pettsson

Pettsson har fiskat sedan han var liten och tar gärna med sig familjen och fiskar så ofta han kan.
– Fiske för mig är rogivande, man kommer ner i varv och blir ett med naturen. Det kan vara skönt att sätta sig helt själv vid en tjärn och titta på flötet som guppar. Men det är lika roligt att träffa mycket folk en annan gång, det är bara att ta en kopp kaffe med någon i närheten och få lite fisketips.
Och för övriga familjen som kanske inte bara vill fiska är det mysigt med alla slogbodar och grillplatser med mera.
Eftersom Pettsson vet hur mycket fiske kan betyda brinner han för barn- och ungdomsverksamheten i klubben. Att se barn och ungdomar som får upp sin första fisk, det tycker han är oslagbart.
Klubben har kostnadsfria arrangemang för barn och ungdomar flera gånger per år.
– I stort sett alla skollov kan de komma och kostnadsfritt låna utrustning och få hjälp av erfarna ledare på plats.
Klubben värnar även om äldre och har exempelvis fiske i samarbete med hemtjänstpersonal från Grycksbo bland annat.

Ordförande Hanna Nordstrand med en stor och fin röding, tagen i Stensjön. Foto: Pettsson

– Och i mån av tid är det nog inte omöjligt att vuxna nybörjare kan få hjälp att prova på fiske, säger Pettsson.
Hans råd för en trevlig fiskedag på isen är att ha varma kläder, lager på lager. Han själv använder gärna flytoverall som även skyddar mot det kalla vattnet om olyckan skulle vara framme. På fötterna har han varma powerboots och såklart isdubbar runt halsen.
En egen isborr behövs och ett pimpelspö med lina som håller för stora fiskar.
– Det är viktigt att redskapen inte går sönder, både för ens egen och för fiskarnas skull, säger Pettsson.

Från en av Grycksbo fiskeklubbs premiärer. Foto: Pettsson

Grycksbo fiskeklubb
Grycksbo fiskeklubb bildades 1923 av Alfred Munktell.
Klubbens hemsida: www.grycksbofiskeklubb.se.

MARIA KARLSSON

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS