Firar 100 år och ger ut bok

Dalarnas biblioteksförbund ger ut jubileumsbok. Foto: Insänt.
Dalarnas biblioteksförbund ger ut jubileumsbok.
Foto: privat
Dalarnas biblioteksförbund fyller 100 år och ger ut jubileumsbok.

I år är det hundra år sedan Dalarnas biblioteksförbund bildades.
I en jubileumsbok beskrivs biblioteksutvecklingen i länet under det gångna seklet.
– Förhoppningen är att denna skrift ska bidra till biblioteks- och folkbildningshistorien i Dalarna, säger Maria Törnfeldt, länsbibliotekarie och sekreterare i Dalarnas biblioteksförbund.

Under 1920-talet bildades åtta biblioteksförbund i olika län i Sverige, men Dalarnas biblioteksförbund är det enda som fortlever idag. För att uppmärksamma hundraårsjubileet ger Dalarnas biblioteksförbund nu ut en jubileumsbok där historikern Soili-Maria Olli har skrivit historiken om förbundets första hundra år.
Medlemmarna i Dalarnas biblioteksförbund – biblioteken i Dalarnas femton kommuner, Högskolan Dalarnas bibliotek och Länsbibliotek Dalarna – har tillsammans finansierat utgivningen.

Hundraårsjubileum skulle ha firats i april på Stiftsgården i Rättvik med boksläpp, föreläsningar och kalas. Men på grund av restriktionerna till följd av coronapandemin fick detta ställas in.
– Vi hoppas på ett bättre läge och återkommer med jubileumshögtid nästa vår, säger Maria Törnfeldt.

Grundarna av Dalarnas biblioteksförbundvar engagerade folkbildare som såg behovet av litteratur och bibliotek för folkrörelser och studiecirklar. Förbundet ordnade utbildningar för de personer som skulle sköta biblioteken. Man verkade för samarbete för att främja biblioteken och uppvaktade beslutsfattare för att få fram medel till såväl fortbildning som verksamhet.

Källmaterialet till boken är huvudsakligen hämtat ur förbundets arkivhandlingar som förvaras i Folkrörelsearkivet i Falun. Boken tillägnas Olle Wingborg, före detta länsbibliotekarie i Dalarna, som under många år gav sina krafter åt litteraturen och biblioteken i Dalarna, men också åt biblioteksförbundet. Han har även intervjuats för boken.
Jubileumsboken är producerad av Förlags AB Björnen i Torsång.

Dalarnas biblioteksförbund ger ut jubileumsbok.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

En man från Säters kommun har dömts till dagsböter för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Han körde bil i Stora Skedvi trots att han var narkotikapåverkad.
Två vindkraftsprojekt i södra Dalarna försenas på grund av att tillstånd och nätanslutningarna har försenats, och nu tillkommer pandemioro.
FALUN Prospekteringsaktören Alicanto Minerals undersökning runt Faluinmutningarna har identifierat fyra nya koppar-guld-anomalier. Detta vid vad man kallar "Greater Falun Project".