ANNONS

Tousin “Tusse” Chiza klasskamrater och speciallärare KG Axelsson och Birgitta Andersson firade att han vann Melodifestivalen med låten “Voices” genom att öppna två flaskor med champis och lite chips till var och en av eleverna. Tusse själv deltog på länk.
Foto: Veronica Rigtorp

Firade Tusse med glädjejubel och bubbel

BORLÄNGE 19-årige Tousin ”Tusse” Chiza vann Melodifestivalen med låten ”Voices”. Det kan väl ingen ha missat. Förra måndagen var det skoldag som vanligt och plikttrogne Tusse både mailade läraren och medverkade på länk när klasskamraterna uppvaktade honom. På onsdagen var han tillbaka på skolan och fick ta emot hyllningarna.

Efter alla glädjetjut och firandet efter vinsten var rösten hes, men det hindrade inte Tusse från att snacka med klasskamraterna ett tag.
I klassrummet på Rytmus musikgymnasium satt ju många av dem som röstat tills maxgränsen var nådd, och slagit i taket med 20 röster per person.
På frågan vilka som hade röstat blev det en handuppräckning likt en tät björkdunge.
På whiteboardtavlan stod siffran 2 964 269. Det var antalet röster på Tusses sång ”Voices”.
Aldrig tidigare har ett bidrag fått så många röster i Melodifestivalen.
Ett svårslaget rekord för vem som helst av de tunga namnen i musikbranschen.
Och då vill jag passa på att påminna om att den här unga stjärnan bara är 19 år gammal, men redan har medverkat i ”Talang”, vunnit ”Idol” och nu även vunnit årets upplaga av självaste Melodifestivalen.

Vid eftersnacket i tv-rutan tillsammans med programledarna Shima Niavarani, Måns Zelmerlöw och Christer Björkman får han frågan vad som händer härnäst?
Tusse sveper innehållet i champagneglaset och svarar: ”Ja, jag har prov på torsdag.”
Att gå klart skolan och ta examen är viktigt meddelar han när Annonsbladet, i samband med klassens uppvaktning under måndagen, får en exklusiv intervju.
På Rytmus i Borlänge, där Tusse studerar sista året, hade specialläraren och mentorn KG Axelsson tillsammans med Birgitta Andersson, iklädda guldhattar, bullat upp med skolfirande genom Pommac och chips, till elevernas glädje. Medverkade gjorde även musikläraren Jens Larsson.

Förutom lite information om skolfrågor så stod även ordet ”glädje” på tavlan med stora bokstäver.
Och det pratade KG en hel del om.
– Det är viktigt att vi tänker glädje nu, inte är avundsjuka, utan gläds med Tusse, uppmanar KG.
– Jag har fått mail av Tusse, där han säger att han troligtvis inte kan komma i dag, och så hälsar han till klassen.
– Visst är det fantastiskt att han tar sig tid för detta mitt i allting som händer nu. Att han tänker på oss, er, säger KG och ler mot klassen som efter sportlov och hemstudier nu bänkat sig på coronaavstånd i klassrummet.
Efter detta skjuts champagnekorkar och KG häller upp bubblet i plastglasen. På datorn rullar Tusses medverkan i finalen samtidigt som det utbringas skål och jubel för Tusse.
Efter en stund ansluter huvudpersonen själv via länk, och allt tas om en gång till med jubel och gratulationer från klasskamraterna.

Det har varit en hektisk tid efter vinsten. Under måndagsmorgonen medverkade han i SVT:s ”Morgonstudion” och radioprogrammet ”RIX Morronzoo” innan han fick möjlighet att möta klassen.
– Jag vill säga att jag uppskattar enormt allt stöd jag har fått av Birgitta Andersson genom peppande sms och härliga bilder, såväl under ”Idol” som i Mello. Så gör hon med massor av elever för att glädja dem under pandemin, berättar Tusse.
Lukas Wall och Kevin Andreas Stierne är två av klasskamraterna som gläds med Tusse.
– Det är skitkul, säger Kevin och Lukas håller med.
De båda är musiker och Kevin är med i Tusses kompband privat.
De har även medverkat i bandet Koltsfoot tillsammans, där de bland annat tävlade i Mora.

På frågan om de kommer att ha nytta av klasskamratens framgångar i sitt eget cv svarar de att det absolut kan det vara en fördel, men det är ingen garanti.
– Kan vara en fördel som merit, säger Lukas.
– I jobbväg kan det vara bra om man vill bli yrkesmusiker, tror Kevin.
Tusses egen ödmjukhet över framgången skänks via duons omdöme än mer tyngd.
– Många kan bli malliga men han har verkligen inte blivit det.

KG Axelsson lånar ordet och får elevernas uppmärksamhet.
– Nu ska vi också koncentrera oss på att göra klart alla uppgifter tills betygen sätts, så att vi sedan kan fira examen.
– Kanske kan vi fira den i Rotterdam, föreslår Ida Jansson.
Skulle ni vilja det?
– Det får vi nog inte, Christer Björkman sade att det bara får vara med 20 personer, säger Lukas Wall.
– Men vi är ju bara 20 i klassen, skojar KG.
Tyvärr sätter även här pandemin käppar i hjulen.
Programledaren Christer Björkman kommer däremot att följa med Tusse Chiza och den svenska truppen till Eurovision i Rotterdam och Björkman har siktet inställt på seger.
Den 18 maj avlöper semifinalen.
Den 22 maj får vi veta om Tusse även tar storslam i Rotterdam och ger Sverige en sjunde seger i Eurovision song contest.

Tousin “Tusse” Chiza klasskamrater och speciallärare KG Axelsson och musikläraren Jens Larsson, samt Birgitta Andersson firade att han vann Melodifestivalen med champis och chips. Foto: Veronica Rigtorp
Tousin “Tusse” Chizas klasskamrater som röstade under finalen, bildar en kompakt skog. Foto: Veronica Rigtorp
Lukas Wall och Kevin Andreas Stierne är två av klasskamraterna som gläds med Tusse. Foto: Veronica Rigtorp.
När Tousin “Tusse” Chiza livebild kopplades upp på tavlan i klassrummet på Rytmus musikgymnasium, blev det jubel och grattis-rop från klasskamraterna i rummet. En poängterade också att Tusse fick vinnarsiffrorna, som hade skrivits dit tidigare, rakt över ansiktet. Foto: Veronica Rigtorp
Tousin “Tusse” Chizas klasskamrater skålade med Tusse som medverkade på länk. Foto: Veronica Rigtorp
Speciallärare KG Axelsson fick lite teknisk support av Tusses bandmedlem och klasskamrat Kevin Andreas Stierne för att koppla upp Tusse på witheboardtavlan, så hela klassen kunde se honom. Foto: Veronica Rigtorp
När Tousin “Tusse” Chizas klasskamrater och speciallärare KG Axelsson och musikläraren Jens Larsson, samt Birgitta Andersson, firade att han vann Melodifestivalen fick de hurra och tjoa två gånger, för Tusse var med i SVT:s morgonsoffan när lektionen startade, och kom med in i bild lite senare. Foto: Veronica Rigtorp
Tousin “Tusse” Chiza medverkade på länk när klasskamrater och speciallärare KG Axelsson och musikläraren Jens Larsson, samt Birgitta Andersson firade att han vann Melodifestivalen. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS