ANNONS

Föraren av Ford A från 1931 som tävlade i race med differenstidtagning, körde så kylarlocket lossade med en kylarvattenfontän som resultat.
Foto: Veronica Rigtorp

Finväder med Fordar, folk och finkläder

TUNA HÄSTBERG. Bilklubben Dusters årligt återkommande träff i Tuna Hästbergsparken förde medverkande och besökaren tillbaka till 30-, 40- och 50-talet.

Joakim Karlsson är en av de sex medlemmarna i Dusters som anordnar träffen för Custom och Hot Roads bilar tillverkade före 1954.
Namnet Dusters har de tagit från en klubb som fanns i Californien på den tiden, en klubb som körde race i saltöknen. Den svenska klubben startade i mitten av 90-talet i Enviken, med nystart 2012.
– Vi försöker väl bara skapa en trevlig träff, säger Joakim Karlsson.

Hela parken andas gamla tider och upplevelsen fullbordas med finbilar, kläder, mat och musik från tidsepoken.
Katarina Olpers med dottern Linda Olpers från Leksand hade varit till Borlänge för lite lunch och fick bensinstopp i backen mot Idkerberget på vägen tillbaka till Dusters Time Travel Meet.

Reservdunken, givetvis av gammalt datum, plockades helt enkelt fram och fyllde snabbt den törstiga amerikanaren och så en lite skvätt blytillsatsen, som ofta krävs på bilar av de äldre årsmodellerna.
– Vi har ingen tankmätare som fungerar, eller rättare sagt den fungerar lite si och så, berättar Katarina Olpers där hon står och fyller på bensin i sin Pontiac Streamliner från 1941.
Flera andra passerande bilar stannar för att höra om hon och dottern Linda behöver hjälp.
– Det är bara soppatorsk, förklarar hon leende till de hjälpsamma bilförarna.

Streamlinern med motor på 90 hästkrafter har hon köpt i Tidaholm för sex år sedan. Den hade stått hos en gammaltant i Florida innan den togs över till Sverige, därav det fina skicket.
– Han som sålde den till mig ville ha något mer att meka med och den skulle vara äldre, fortsätter hon.
Familjen har också tre husvagnar i 40- och 50-talsstil. Förutom bilar och husvagnar levs livet också efter den eran, både i inredning hemma, klädstil och musiksmak.

Originalinspelningar med Rob Orbison och Hank Williams ska det helst vara.
– De gamla vintagekläderna används bara till fina tillfällen för att inte slita på de ömtåliga tygen, som kräver speciell hantering. En del toppar har jag stickat själv av babyull, förklarar hon och berättar att det finns speciella butiker på nätet med bara 50-talskläder.

Då de äkta 50-talsplaggen ofta är små i storlekarna kan dessa butiker vara ett alternativ för den som inte är lika tunn över axlarna som människorna var på 50-talet.
Ann Olander, som säljer vintagekläder tycker det ska vara äkta vara. Själv lever hon som hon lär, och menar bland annat att hennes frisyr inte tar längre tid än andra moderna nutida frisyrer.

Intresset för stilen har också anammats mer och mer av den yngre generationen.
– Du är min förebild, säger många av de yngre tjejerna, berättar Ann och ler.
Men helt vintage är det inte på området, även om Duster är hårda med att bara bilar äldre än 1943 får delta. En och annan modernitet som mobiltelefoner skymtar här och där bland folket, även om de ofta är gömda i tidsenligt tyg.

Publicerad i Annonsbladet vecka 30 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS